23948sdkhjf

På sporet af en forurening

Gamle telefonbøger og kort erstattes af den opsøgende dialog

Hos Region Sjælland vil man gerne være lidt på forkant med forureningerne af grundvandet. I bedste fald helt undgå det – i næstbedste fald fange dem, inden de når grundvandsmagasinerne.

Indtil i dag har metoden til at finde steder med potentielle forureninger fungeret ved at finde gamle oplysninger i arkiverne - og i en anden og noget analog udgave.

- Vi har slået op i gamle telefonbøger og kommunens bøger. Vi har kigget på, hvad der er leveret til forskellige adresser og talt med folk i lokalsamfundet, men det er ofte som at lede efter en nål i en høstak, fortæller Hasse Milter.

Det er især arealer, hvor der tidligere har ligget industri eller lossepladser, man er ude efter, men særligt pesticiderne er i fokus.

- Vi skal snakke med de her gamle rotter, der enten har været med eller har set noget, siger Hasse Milter.

Den opsøgende dialog
Derfor sætter Region Sjælland sådan lidt uofficielt gang i projekt 'den opsøgende dialog'.

- Vi vil bare gerne gøre opmærksom på, at folk gerne må henvende sig, hvis de tror, der er noget forurening et sted. Den opsøgende dialog vil gøre det nemmere at finde og eliminere forureningerne, inden de rammer grundvandsmagasinerne, siger Hasse Milter.

Bevæggrunden for den opsøgende dialog er, dels at regionen ikke har tid til at sidde og gennemtrawle samtlige gamle telefonbøger, dels at man ikke har økonomi til at løfte opgaven helt alene.

Ingen pegen fingre
Region Sjælland er altså ret interesseret i at samarbejde med kommuner, lokalsamfund og landbrug eller andre, der ved noget.

- Det er vigtigt for mig at slå fast, at vi ikke vil i dialog for at pege fingre. Vi er ikke ude efter nogen eller efter at placere ansvar. Vi har fuld forståelse for, at de har fulgt gældende regler, men at et stof sagtens kan være blevet ulovligt senere hen, siger Hasse Milter og tilføjer:

- Det er bare meget nemmere, når man ved, hvad man skal kigge efter og hvor.

Hvor redder vi mest vand?
Når Region Sjælland bliver gjort opmærksom på en mulig forurening er det dog langt fra sikkert, at man går i gang med en oprensning lige med det samme.

Det kommer an på flere faktorer.

- Vi har ikke økonomi til at løfte opgaven hele vejen rundt. Derfor må der hele tiden være en cost-benefit-analyse. Hvor redder vi mest vand for pengene?, siger Hasse Milter og fortsætter:

- Vi bliver hele tiden klogere og finder hele tiden nye forureninger. Det er en løbende prioritering, efterhånden som vi bliver klogere.

Hasse filtrerer pesticiderne fra

- Hasse og region Sjælland har allerede fundet én forurening

Den kan du læse mere om her

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093