23948sdkhjf

Nyt storskala solvarmeanlæg i Hadsten

Arcon Sunmark mærker stor efterspørgsel fra biomasseværker

I Hadsten er der et stort solvarmeanlæg på vej, og det bliver opført af Arcon-Sunmark i en totalentreprise.

Arcon Sunmark mærker stigende efterspørgsel på storskala solvarmeanlæg fra netop varmeværker, der ligesom Hadsten fyrer med biomasse.

12.000 MWh
Det nye storskala solvarmeanlæg i Hadsten skal stå færdig i den kommende vinter. Det får en årlig produktion på 12.000 MWh. Anlæggets solfangerfelt er på 24.517 kvadratmeter, og til at lagre den producerede energi opføres der en akkumuleringstank på 6.000 kubikmeter. Ved siden af tanken opføres en teknikbygning på 175 kvadratmeter tegnet af Arkikon.

Som en del af løsningen er anlægget forberedt til en potentiel udvidelse af solfangerfeltet på 10.000 kvadratmeter svarende til en øget kapacitet på cirka 40 procent. I første omgang dækker solvarmeanlægget ca. 16 procent af det årlige varmebehov for Hadsten Varmeværks brugere, mens resten bliver dækket af biomasse.

Arcon-Sunmark står for hele projektet, og byggeriet går i gang til august.

- Vi ser frem til denne opgave, hvor vi kan trække på vores velkendte og afprøvede set-up i forhold til at integrere storskala solvarme og biomasse. Derfor kan vi også gå hurtigt i gang med projektet, så Hadsten kan få gavn af investeringen i solvarme allerede til næste år, siger Ole Dalby, adm. direktør i Arcon-Sunmark.

Biomasse og solvarme er et godt match
Tidligere i år satte Aabybro Fjernvarmeværk gang i et tilsvarende solvarmeprojekt. Ligesom Hadsten er Aabybro et biomasseværk, og yderligere solvarmeprojekter fra andre biomasseværker er enten allerede i licitation eller er på vej til at komme det.

Ifølge Rambøll skyldes den øgede interesse for solvarme blandt biomasseværker, at der er god økonomi og samspil i at supplere biomasse med solvarme i storskala.

- Biomasse og solvarme er et godt match på flere fronter. Som investering er solvarme konkurrencedygtigt med biomasse, hvor vi i øjeblikket ser en prisstigning, og med solvarme kender man varmeprisen mange år fremadrettet. Det nye energiforlig ændrer ikke på, at det er en god ide for biomasseværker at etablere solvarmeanlæg. Også i forhold til produktion og bemanding passer biomasse og solvarme godt sammen, hvor man opnår en øget fleksibilitet i driften, siger Flemming Ulbjerg, projektchef og solenergispecialist i Rambøll.

Fremtidssikring af varmeproduktionen
I en officiel meddelelse fra Hadsten Varmeværk forklarer bestyrelsesformand Niels Jørgen Bärtel, at der er to vægtige grunde til en investering i den størrelsesorden.

Først og fremmest vil man sikre en minimal omkostningsudvikling på en del af produktionen mange år frem. Dernæst vil man få en helt miljøvenlig varmeproduktion fra solvarmeanlægget.

- Den mængde el, der bruges til at drive et solvarmeanlæg, vil i løbet af få år udelukkende være grøn el, og der vil således ikke være emissioner forbundet med driften. Det er et erklæret mål for bestyrelsen at være en medspiller i bestræbelserne for at nå de nationalt fastsatte klimamål, siger Niels Jørgen Bärtel, bestyrelsesformand for Hadsten Varmeværk.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.058