23948sdkhjf

Transformatorbrand forbliver uopklaret

Branden, som ødelagde 4 transformere og efterlod 30.000 uden strøm, bliver sandsynligvis aldrig opklaret.
Det står nu klart, at det var en gnist fra en kortslutning, som forårsagede eksplosionen og den efterfølgende brand i en transformatorstation i Aalborg.

Hvad der præcist forårsagede gnisten og eksplosionsbranden står dog hen i det uvisse og alt tyder på, at det bliver sådan, forklarer driftschef Erik O. Mortensen fra el-transmissions-selskabet N1 til DR.dk og uddyber forløbet:

- Og denne voldsomme gnist har ramt en af de tanke, der indeholder olie. Man bruger olie til at køle omformeren med, fordi olie ikke leder elektricitet. Men olien kan til gengæld bryde i brand, hvis den rammes af en voldsom gnist - og det skete altså i går, selvom det er noget, man ser meget sjældent.

Omfattende skader
Eksplosionsbranden opstod i en af NV Net A/S’ 150/60 kV-transformere. Derfra bredte den sig til yderligere en af NV Nets transformere og videre til AKE’s to 60/10 kV-transformere, som også fandtes på transformatorstationen. Dertil kom mindre skade på en bygning.

Ingen kom til skade ved branden, og det lykkedes brandfolk at slukke branden i løbet af mandag aften og nat. Resultatet var dog, at 25.000-30.000 forbrugere i Aalborg var uden strøm i en halv times tid. Eksplosionen havde også konsekvenser for Fjernvarmeforsyningen, så store dele af Aalborg midtby var uden varme og varmt vand i et par timer.

AKE er i gang med oprydning og genopbygning af stationen og forventer, at der under genopbygningsarbejdet vil være en forsvarlig forsyning.

Forureningsfare
Efter det langvarige slukningsarbejde begyndte oprydningsarbejdet tirsdag morgen. Det stor mængder vand betød, at der skulle arbejdes med at forhindre forurening af nærliggende vandløb og kloakering:

- Der var ild i 100 tons hydraulik-olie, lukket inde i beholdere, og olien kogte og spruttede over. Så vi skulle både køle beholderne med vand og slukke den brændende olie, der løb ned ad siderne, med skum, fortæller indsatsleder Anders Brosbøl.

Oprydningen indebar i første omgang at opsuge vand fra grunden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094