23948sdkhjf

Dansk Energi: Regeringens finanslovsforslag mangler lige det sidste

Glasset er halvt fyldt op, så vi kan lige så godt fortsætte med hælde til, det er fyldt, lyder det fra Dansk Energi

Dansk Fjernvarme har rost Regeringens finanslovsforslag, da det både indeholder hjælp til de nødlidte grundbeløbsværker og en pulje til store varmepumper.

Hos Dansk Energi er administrende direktør Lars Aagaard overordnet tilfreds. Der er dog lige et par punkter, hvor han mener, at Regeringen godt kan gøre det lidt bedre.

Billigere for sommerhusejerne
Et af forslagene i regeringens udspil til en ny finanslov er at det skal være billigere at opvarme sit sommerhus med grøn el. Dermed fortsætter det grønne spor fra sommerens energiaftale, hvor man lettede elvarmeafgiften for almindelige boliger.

I en pressemeddelelse roser Lars Aagaard regeringen, men han mener, at alle skal have glæde af forslaget. Som det ser ud nu, vil det nemlig kun komme store udlejningssommerhuse til gavn.

En afgiftslettelse tæller først, efter forbruget i sommerhuset når 4.000 kWh. Til sammenligning forbruger enlige sjældent mere end 1700 kWh i deres bolig.

- Der er ros til regeringen for at fortsætte linjen med lavere afgifter på strøm. Men det skal gælde for alle. For den enlige, for pensionisten og for alle sommerhusejere, der bruger el til opvarmning. Vi har fyldt glasset halvt op, så vi kan lige så godt fortsætte med at hælde, til det er fyldt, siger Lars Aagaard og fortsætter:

- Brændeovne i sommerhuse er hyggelige, men de sviner, så de skal væk. Folk skal varme deres sommerhuse op med varmepumper på el i stedet – lavere afgifter er vejen til et grønnere Danmark.

Behov for flere penge til forskning og elbiler
Regeringen afsætter i sit udspil til finanslov knap 300 millioner kroner til forskning og udvikling på energiområdet. Til sammenligning er der samlet set afsat 524 millioner kroner i 2018 til området, og derfor er regeringen desværre meget langt fra energiaftalens mål, mener Lars Aagaard.

For sommerens aftale sigter mod 1 milliard forskningskroner efter 2020.

- Vi skal bruge flere penge på energiforskning, og det skal gå hurtigt. Én milliard kroner er et absolut minimum, for at vi kan holde Danmark i front på området. Derfor har regeringen og alle partier bag energiaftalen et ansvar for at øge beløbet til energiområdet i forbindelse med kommende forhandlinger om forskningsreserven, siger Lars Aagaard.

Regeringen afsætter i 2019 en pulje på 250 millioner kroner, der både skal gå til klima, natur og miljø. Men regeringen sætter ikke beløb på, hvor mange af pengene der skal gå til at skabe en grønnere transportsektor – og dét haster, mener Lars Aagaard:

- Vi når ingen vegne uden mange flere elbiler på vejene, og derfor skal regeringen blandt andet sænke afgiften på grønne firmabiler. Det skal ske fra nytår – der er ingen grund til at vente. Og jeg kan godt blive nervøs for, om der er sat penge af til dét, siger han.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172