23948sdkhjf

Begyndelsen på enden for halogenpæren

Nyt direktiv er trådt i kraft

Fra den 1. september skal det være slut med halogenpærer i de danske hjem.

Et EU-direktiv sætter en stopper for halogenpæren, og derfor har balndt andre energirådgiver Tine Lundby i det midt- og vestjyske haft travlt med rådgive kunder om, hvad de skal gøre.

- Når jeg kigger ud i husholdningerne så er der faktisk mange, der ikke bare har halogen, men også de gamle glødepærer som jo bruger endnu mere strøm, så jeg vil stærkt anbefale folk at skifte de her energislugende pærer ud med noget mere energirigtigt som LED jo er, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Forbuddet mod halogenpærer skulle egentlig være trådt i kraft i 2016.

Men det blev udskudt, fordi LED-pæren ikke var tilstrækkeligt udviklet til at kunne erstatte halogen.

Det er den nu - og det er en god ide at skifte, vurderer Tine Lundby.

- Det er faktisk sådan, at sådan en halogenpære bruger fem gange så meget strøm som en LED, så det vil være rigtig godt for din husholdningsøkonomi at skifte dem ud til LED, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Men selvom der nu ikke længere bliver lavet halogenpærer, så sker der ikke noget, hvis vi lader dem blive i lamperne lidt endnu, beroliger Tine Lundby.

- Nej, der kommer ikke nogen efter dig, men det bliver sådan, at du bliver nødt til at købe noget LED i stedet for. De kan godt købes stadigvæk, de der er på lager i butikkerne, men der bliver ikke fremstillet flere halogenpærer, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Fakta:

  • Stramningen omfatter almindelige pærer til netspænding og lavvolt
  • Stramningen vedrører ikke pærer til biler, og andre meget specifikke særformål
  • Pærer med fatningerne G9 og R7 må forsat markedsføres i energiklasse C
  • Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid.
  • Udskiftning af f.eks. fem 40 watt halogenglødepærer med A+-LED-pærer vil kunne give en besparelse på 2.400 kr. på elregningen over 10 år.
  • Ecodesign er EU-krav til produkters energieffektivitet, når de bringes på markedet i EU. Produkter omfattet af reglerne skal overholde mindstekrav til energieffektivitet, krav vedrørende andre væsentlige miljøforhold samt eventuelt krav til funktion og kvalitet.
    Kilde: Energistyrelsen
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125