23948sdkhjf

Solcelleejere er de moderne klimaforkæmpere

I energiaftalen, som blev vedtaget med et bredt flertal tilbage i juni, ligger ambitioner om, at vedvarende energi skal udgøre Danmarks primære energikilde inden for en overskuelig fremtid. Som det lød fra Energikommissionens anbefalinger forud for energiforliget, har solenergi potentiale til at spille en helt central rolle i fremtidens bæredygtige samfund, da energiformen udgør en praktisk talt uendelig ressource.

Men hvis Danmark skal være et lavemissionssamfund, som regeringen sætter sig forhåbninger om, er det altafgørende, at dansk energipolitik indrettes således, at den udvikler og styrker vedvarende energi, så grønne løsninger også bliver den kommercielt bedste mulighed. Det handler om at se potentialet i solenergi – det er et marked, som vokser stødt, men hvis ikke vi foretager langsigtede investeringer, risikerer vi at gå glip af energiformens store fordele.

Ifølge Dansk Energi er prisen på solceller de sidste 10 år faldet så meget, at salget er steget som aldrig før. Det markante prisfald gør, at solenergi er så god en forretning, at private anlæg ikke nødvendigvis behøver at være en samfundsøkonomisk omkostning.

Forholder man sig til Dansk Energis egne fremskrivninger, som viser, at den samme udvikling vil fortsætte frem til 2025, vil en eventuel nedsættelse eller fjernelse af elafgiften ikke ændre på, at individuelle solcelleanlæg er en rentabel forretning – både for private husstande og for samfundsøkonomien. Når vi i dag ser en udvikling, hvor solenergi i stigende grad tænkes ind i nybyggeri, og hvor solceller erstatter almindelige tag- og facadematerialer, bør vi blive visionære og ambitiøse for det blomstrende marked i solenergi.

Omlægning til solenergi skal anerkendes som en energibesparelse
Lige nu ser vi en klar tendens til, at danskerne ønsker at være selvforsynende i energi ved hjælp af solceller. Og de danskere, som omlægger til solceller, er nutidens moderne klimaforkæmpere. Solceller giver, ligesom sparepærer og isolering af bygninger, et mindre CO2-udslip og store energibesparelser med indkomsttab for staten som følge. Til gengæld er teknologierne momsbelagte, hvilket sikrer, at samfundet får skat retur.

Dansk Solcelleforening mener, at det bør anses som fuldstændig legitimt, at bygningsejere er med til at nedsætte klimabelastningen ved at opsætte solcelleanlæg på deres bygning. Der bør ikke være forskel på at sætte solceller op og at cykle til arbejdet. Essensen er, at man vælger en grøn model, hvorved danskernes forbrug af købt el nedsættes, og staten måske accepterer et kortsigtet provenutab, men til gengæld får en langsigtet økonomisk og grøn gevinst.

Der bør ikke være politiske forskelle på at sætte solceller op og at cykle til arbejde.

Alligevel ser Dansk Solcelleforening, at andre energibesparende tiltag tilskyndes og opmuntres fra politisk side mens privatpersoner, som ønsker at blive helt eller delvist selvforsynende i energi ved hjælp af solceller anklages for blot at ville spare på elafgiften.

Dansk Solcelleforening opfordrer til, at der fra politisk hold udtænkes langsigtede og ambitiøse strategier. Hvis vi har en ambition om at leve op til visionen for en fremtid, der er 100% uafhængig af fossile brændstoffer, bør vi tænke langsigtet – også selvom det på kort sigt kan koste os lidt på kistebunden.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078