23948sdkhjf

Balladen på Amager Bakke

Nu venter den gode historie

Der har aldrig været, og der kommer nok heller aldrig igen et byggeri, der har været så omtalt og udskældt, som milliardbyggeriet Amager Bakke, Københavnernes nye affaldsforbrændingsanlæg.

Jacobs planer med ARC

Hvis man parkerer problemerne på Amager Bakke en stund, så har Jacob Hartvig meget andet på hjerte og en ganske fin opfattelse af, hvad hans egentlige opgave bliver.

Læs mere om hvad det er her

Det skulle da lige være Niels Bohr Bygningen i København, som i skrivende stund er forsinket med mere end to år og 1,3 milliarder kroner dyrere end planlagt.

Det har været en lang og turbulent rejse hen mod indvielsen af Amager Bakke sidste år. En rejse, der har kostet mange millioner og tidligere direktør Ulla Röttger jobbet.

Situationen på bakken er heller ikke blevet bedre af, at kedelleverandøren har fejlet for millioner. Selv efter idriftsættelse spøger tekniske problemer. For første gang sidste sommer, hvor anlægget brød ned, og senest september i år, hvor der blev fundet nye fejl på anlægget.

Ulla Röttger forlod ARC i april 2017 efter længere tids polemik med bestyrelsen. Her blev Dan Fredskov indsat som konstitueret direktør, indtil Jacob Hartvig Simonsen tog over efter sommerferien. Dan Fredskov er nu - efter sin fyring - en saga blot i den fortælling.

Alt i alt har livet på bakken ikke været en dans på roser, og der er stadig et par forhindringer, der skal ryddes af vejen. Ikke desto mindre mener ARCs direktør Jacob Hartvig Simonsen, at tiden er inde til at fortælle en anden historie - og en meget bedre historie.

Morgenluft og prøvedrift
ARC og Amager Bakke vejrede i foråret morgenluft. Anlægget havde i over seks måneder kørt upåklageligt og viste nemlig, at Amager Bakke kontinuerligt sparer miljøet for, hvad der svarer til 50.000 bilers NOx-udledning, når der sammenlignes med udledningen fra det gamle forbrændingsanlæg.

Anlægget har siden sommer kørt i prøvedrift, og her har det også vist sig også at leve op til Jacob Hartvig Simonsens betegnelse: Verdens bedste affaldsforbrændingsanlæg.

Det har nemlig kørt en hel måned uden miløoverskridelser. Det betyder, at værket på alle tider af døgnet har holdt sig under, hvad man må udlede af miljøfremmede stoffer. Anlægget har konsekvent renset for omkring 99 pct.

Endelig tegnede anlægget sig til at blive en solstrålehistorie – men nærmest inden den tanke havde formaliseret sig og var blevet til sandhed, røg der igen grus i maskineriet.

- Der blev i september fundet en kompensator, som ikke levede op til kravspecifikationen. Det gav anledning til at gennemgå de 67 kompensatorer, leverandøren havde leveret, fortæller Jacob Hartvig Simonsen og giver dermed en forklaring på, hvorfor anlægget for anden gang på et år må lukkes ned.

Med en skibakke på toppen
Amager Bakke, der er tegnet af Bjarke Ingels og arkitektfirmaet BIG, er lidt af en first mover inden for affaldsforbrændingsanlæg. Ikke nok med at inventaret skulle være state-of-the-art, så kunne intet mindre end en skibakke på toppen af bygningen gøre det.

Det spektakulære tagprojekt, der også omfatter en klatrevæg, en park og en café, er budgetteret til at koste 82,4 millioner kroner med lån fra fem ejer-kommuner og fire fonde.Men også her er man stødt på problemer.

- Man har brug for lidt penge til at få gjort det færdigt, fortæller Jacob Hartvig Simonsen og understreger, at ARC intet har med skibakken at gøre. Den del ligger i en selvstændig fond, Fonden Amager Bakke.

Fonden Amager Bakke har været hos ejerkommunerne og bede om yderligere 8,9 millioner til færdiggørelsen af projeket.

- Det er et lån, og vi belaster ikke den offentlige låneramme, og regningen ryger heller ikke ud til Hr. og Fru Hansen, understreger Jacob Hartvig Simonsen.

Den gode oplevelse
Pengemangel og tekniske udfordringer til trods, så mener Jacob Hartvig Simonsen, at Amager Bakke kan noget.

- Anlægget er jo en nyskabelse. Det er et kompliceret projekt med en skibakke oven på et forbrændingsanlæg. Det er interessant, at man kan inddrage industrielle anlæg på den måde til rekreative formål, siger Jacob Hartvig Simonsen, der fuld af optimisme på vegne af bakken.

- Når det kører, og folk får en god oplevelse. Det bliver en god historie. Det kan vi jo godt bruge. Vi skal vende det her til at blive en rigtig god historie, siger han.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101