23948sdkhjf

Hemmeligt materiale renser TBT og tungmetaller ud af forurenet vand

Målet er at rense for alle forurenende stoffer

En ny og langt billigere bæredygtig teknologi til rensning af TBT- og tungmetalforurenet vand kan vise sig at blive hundredvis af lossepladsers redningsplanke.

Den testes i øjeblikket på en stærkt forurenet grund i et industrikvarter i Randers tæt på Randers Fjord, hvor der i 40-50 år blev imprægneret træ på grunden. Imprægneringsvæsken, der blandt andet indeholder terpentin og tributyltin (TBT), har forurenet grunden i væsentlig grad.

Nu er der altså sat et anlæg op, der filtrerer vandet gennem et særligt og ikke mindst hemmeligt genbrugsmateriale. Metoden, der testes, er der som sådan ikke meget nyt i.

- Det fungerer som et ganske almindelig sandfilteranlæg på et vandværk. Spildevandet ledes hen over filtermaterialet– og så tester vi om filteret tilbageholder TBT, terpentin og oliestoffer, forklarer Steffen Gram Lauridsen fra miljøafdelingen i Region Midtjylland.

Det er Teknologisk Institut, virksomheden Kemic Vandrens A/S og Region Midtjylland, der er gået sammen om forsøget.

Målet er, at den nye type materiale kan filtrere stort set alle de forurenede stoffer fra drænvandet.

Næsten ingen forurening tilbage
Allerede nu to måneder inde i testperioden har det nye og stadig hemmelige materiale vist sit værd.

- Laboratorieforsøgene viste, at det nye materiale, har en rensningseffekt på op til 97 procent i forhold til tributyltin (TBT). På de første målinger fra storskalaforsøget ude i virkeligheden får vi samme flotte resultater. Det giver os meget store forventninger til, at vi her har fat i en lovende metode, siger Sanin Musovic, der er specialist og ph.d. ved Center for Bio- og Miljøteknologi på Teknologisk Institut i Aarhus.

Omkring 3.000 lossepladser landet over har problemer med nedsivning af blandt andet tungmetaller og i nogle tilfælde det meget naturskadelige tributyltin (TBT), der bl.a. har været brugt i bundmaling til skibe.

- I øjeblikket bliver der brugt store summer på at fjerne og rense vand under for eksempel lossepladser, fordi det risikerer at forurene grundvandet. Hvis det her storskalaforsøget går, som de foreløbige resultater viser, kan vi langt billigere rense forurenet vand sådan nogle steder. Og det kan gøres, så der nærmest ingen forurening er tilbage, forklarer projektleder Steffen Gram Lauridsen.

Bruges til flere stoffer
Tilbage i 1990 overtog det daværende Aarhus Amt tilsyn med grunden og lagde efter nogle års opsyn et dræn ind under grunden for at forhindre kemikalierne i løbe fra pladsen og videre til Randers Fjord.

Den samme metode kan bruges ved lossepladser, hvor forurening siver ned i jorden mod grundvandet. Derfor kan den nye filtreringsmetode bruges mange steder.

Håbet er nemlig også, at anlægget kan bruges på alle forurenende stoffer.

- Det aktuelle projekt tester lige nu med TBT og terpentin. Meningen er, at der skal testes på andre stoffer. Vi har ikke klorerede opløsningsmidler på grunden –og vi er interesserede i at teste for pesticider. Det kan blive rigtig interessant, siger Steffen Gram Lauridsen.

Foruden lossepladser kan den nye teknologi formentlig også bruges til rensning af havnebassiner. Så perspektiverne er store – også uden for Danmarks grænser, lyder det fra direktør, Henrik Nybro Laugesen for Kemic Vandrens, der også bidrager til forsøget.

Fakta 

  • Innovationsfonden har givet 290.000 kroner til forsøget, og forsøget har et budget på i alt ca. 450.000 kroner.
  • Forsøget gik i gang medio juni 2018 og forventes afsluttet omkring den 1. september 2019.
  • Alene på testgrunden ved Randers bruger Region Midtjylland årligt mere end 150.000 kroner på at køre forurenet overskydende spildevand til destruktion. De udgifter kan reduceres, hvis den ny filterteknologi kan komme i brug, da det overskydende spildevand renses på stedet.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128