Brug CO2-kvoter til at løse plastikproblemerne
Plastikproduktionen og - forbruget er stigende. Plastik er et fantastisk materiale, men det er noget elendigt affald. Vi skal arbejde for, at plastikaffald genanvendes så mange gange som muligt. Det sparer ressourcer og udledning af CO2. Men det udfordres af, at ny, jomfruelig plastik er meget billig, mens det er omkostningstungt at indsamle, sortere, vaske og oparbejde plastikaffald til en kvalitet, hvor det kan bruges igen i ny produktion.
Før eller siden bliver plastik derfor til affald, som ikke kan genanvendes. Da det miljømæssigt ikke er attraktivt at grave plastikaffald ned i jorden på deponier, energiudnyttes plastikaffaldet til produktion af fjernvarme og el. Idet plastik består af fossil olie, udledes der imidlertid CO2, når det energiudnyttes, og det medfører derfor en betragtelig klimabelastning.
Derfor har affaldssektoren fokus på at udsortere plastikaffald til genanvendelse til gavn for en cirkulær økonomi, og ønsker også af hensyn til klimaet at begrænse indholdet af fossile elementer i energianlæggene.
Målret CO2-kvoter dem, som kan ændre adfærd
Men som sidste led i værdikæden er affaldssektorens indflydelse på sammensætningen af plastikaffaldet begrænset. Det kommer uanset hvad, som følge af vores forbrug. Og affaldsenergianlæggene kan ikke skifte brændsel, da de er forpligtede til at miljøbehandle den rest af samfundets affald, der ikke kan genanvendes.
Derfor foreslår Dansk Affaldsforening i et nyt klimaudspil, at plastikproducenterne – og ikke affaldsenergisektoren – omfattes af CO2-kvotesystemet. Dermed bliver kvotesystemet målrettet kilden til CO2-udledningerne og dem, som kan ændre adfærd.
Mindre forbrug og mere genanvendelse
CO2-kvoter på plastikproducenterne vil både mindske overforbruget af plastik, og samtidig gavne den cirkulære økonomi, da genanvendt plastikaffald relativt set bliver billigere end ny plastik.
Det har vi brug for, så vi øger efterspørgslen på genanvendt plastikaffald – og særligt det, som kommer fra husholdninger, som består af mange forskellige typer fra mange forskellige kilder. Det koster penge for kommuner og affaldsselskaber at holde styr på og sikre, at plastikaffaldet bliver genanvendt.
I sidste ende mindskes også affaldsmængderne og indholdet af fossilt materiale, der energiudnyttes.
Mindske fossilt indhold med 25 pct.
Forsigtigt antaget kan forslaget skabe incitamenter til at reducere det fossile indhold i produkterne med 25 pct. frem mod 2040. Dansk Affaldsforening vurderer på den baggrund, at forslaget kan sikre en CO2-reduktion på op til ca. 316.750 ton i 2040 alene for den danske affaldsenergisektor. CO2-reduktionen vil være større, hvis samtlige EU-landes affaldsenergianlæg medregnes.
Derfor mener Dansk Affaldsforening, at Danmark bør arbejde for, at plastikproducenterne i EU bliver omfattet af CO2-kvotesystemet. For at undgå øget import af plastik fra lande uden for EU, bør de plastikproducerende virksomheder, der placerer fossil-plastik på det europæiske marked, svare CO2-afgift svarende til kvoteprisen.
Samlet set vil forslaget styrke genanvendelsen og reducere CO2-udledningen.
Artiklen er en del af temaet Klumme.