80 mennesker skal bo i Ewiis nye testcenter
Energiselskabet Ewii offentliggør i dag et storstilet projekt, Center Danmark, hvis hovedformål er at etablere nationale rammer for fremme af forskning, udvikling, test og demonstration i forbindelse med omstillingen til det fossilfrie grønne samfund samt at understøtte mulighederne for den grønne innovation.
- Endelig er det formålet at nedbryde siloerne i forbindelse med de nuværende nationale testcentre og laboratorier for derved at høste synergier gennem dataintelligente og integrerede løsninger.
Det fremgår af et internt prospekt som Energy Supply er kommet i besiddelse af.
Center Danmark bliver etableret på et 30 hektar stort område ved Gudsø mellem Fredericia og Kolding ud til Kolding Fjord, hvor man inden for 10 minutters kørsel kan nå TSO Energinet, Ørsted, Skærbækværket, Dansk Fjernvarme, Ewii, Tvis, Fredericia Spildevand samt Google.
Centeret kommer til at beskæftige • 40 fuldtidsansatte • 20 deltidsansatte Udover centerets faste stab, vil centret have tilknyttet: • 15 undervisere samt forskere • 100 studerende • 80 beboere • 20.000 besøgende årligt |
Som det virkelige samfund
Center Danmark opbygges som det virkelige samfund. Det bliver et afgrænset test- og forskningsunivers, hvor 80 beboere, bygninger, klimatiske, biologiske og geologiske forhold, kommer til at udgøre et repræsentativt udsnit af områder i Danmark, hvilket er essentielt for at kunne teste og forske under de mest optimale real-life-omstændigheder.
I forbindelse med centeret opføres en ny bydel, bestående af fire klynger med forskellige opbygninger inden for forsyningskilder, lagrings-teknologier, rent vand, spildevand, energiforbrugende produkter, varmeforsyning, byggeri, fysisk lagring, transport samt natur og dyr.
- Centrets 2030-bydel, fungerer som et leverende laboratorie, og alt er bygget efter fremtidens byggemetoder, design og forsyningskilder. Bygningerne er beboede med forskellige familiesammensætninger, for at få mest muligt viden og data til brug
i det overordnede datasystem. Området er opdelt i sektorer, med forskellige byggerier og anvendelsesformål. Hver sektor består af fire ens bygninger for at kunne sammenligne de indhentede data. Der er sektorer med rækkehuse, parcelhuse,
minihotel, lagre, butik, miniindustrier, og urban farming, fremgår det af prospektet.
I centrets gamle bydel, Living Lab – The old City, der udgør den 5. klynge, vil alle bygninger være bygget i forskellige tidsaldre og der vil derfor være stor diversitet mellem bygningerne, deres forsyningsmetoder og beboernes familiesammensætning. Alle de ældre bygninger indgår i centrets datasystem og skal sikre, at fremtidens forsyningskilder kan tilpasses hvilken som helst bygning uanset byggeår og anvendelse.
Ud over ovenstående består centeret også af en hovedbygning indeholdende undervisningsfaciliteter og konference, samt et kollegie med plads til 120 beboere og laboratoriefaciliteter. Både kollegie og laboratorier indgår i centerets hovedsystem og bidrager med data, som anvendes til forskning, test og demonstration.
Centerets hovedbygning tegnes af Jan Utzon, er inspireret af den grønne omstilling og visualiserer en fælles grøn fremtid.
Første spadestik tages forventeligt i 2019.
Om Center Danmark Center Danmark er ejet af en selvejende erhvervsdrivende fond Center Danmark Fonden. Fondens formål er at støtte Centerets aktiviteter og medvirke til, at fremme den grønne omstilling nationalt og international, som samlingssted for interessenter og aktiviteter, der kan medvirke Fonden er helejer af Center Danmark Ejendomme A/S samt Center Danmark A/S. Fonden har en bestyrelse, som har det overordnede ansvar for centerets udvikling. Driftsselskabet Center Danmark A/S, har en direktør, der sammen med en række advisory Boards, er ansvarlige for den daglige drift og at selskabet udvikler sig efter fondens retningslinjer. Det er Henrik Thorsen er CEO i Center Danmark. |