23948sdkhjf

Grundvand og varmepumper skal være et sikkert match

Lokale pilotprojekter skal fungere som fyrtårn for hele landet

Fjernvarmesektoren forventer de kommende år at etablere mange varmepumpeanlæg, hvor fjernvarmen genereres fra en varmekilde og elektricitet.

Varmepumper baseret på vand er de mest effektive og grundvand kan mange steder være en god energikilde.

Vandsektoren skal dog sikre grundvandsressourcerne til fremtidens rene drikkevand. Anvendes grundvand som energikilde til varmepumper skal det derfor ske på en måde, der ikke udgør en risiko for den nuværende eller fremtidige grundvandsressource.

Derfor har Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme med udgangspunkt i en konkret sag aftalt et princip for, hvorledes de to interesser kan sammentænkes. Det oplyser Danske Vandværker i en pressemeddelelse.

- Vand- og varmesektoren skal samarbejde om at bidrage til klimavenlig energiforsyning, men det må ikke ske på bekostning af adgangen til det rene drikkevand. Derfor er de nye principper en god beskyttelse af grundvandet, siger Danske Vandværkers politiske chef, Martin Gertz Andersen.

Lukkede kredsløb
Anvendelse af grundvand til varmepumper skal ske i lukkede kredsløb, hvor råvandet leveres af vandforsyningen til fjernvarmeværkets varmepumpe. Vandselskabet har desuden ansvaret for beskyttelsen af kildefelterne. Efter fjernvarmeværkets varmepumpe har trukket varme ud af råvandet, sendes det videre til vandforsyningen for normal behandling til drikkevand. Fjernvarmeværket anvender varmepumpen til produktion af fjernvarme.

Med det lukkede kredsløb tabes der ikke vandressourcer og vandkvaliteten påvirkes ikke. Derved øges muligheden for, at fjernvarmeselskaber i samarbejde med de lokale vandforsyninger flere steder i landet kan etablere varmepumper baseret på grundvandskøling. Den klare rollefordeling mellem vand- og fjernvarmeforsyning sikrer, at dette kan ske uden risiko for mængden- og kvaliteten af grundvandet.

Det vil desuden blive undersøgt om lukkede vandboringer for eksempel som følge af forekomster af pesticider kan åbnes i en nærmere aftalt periode til brug for varmepumper og dermed bidrage til oprensning efter pesticidforureningen ved bogstaveligt talt at pumpe dem 'rene'.

Pilotprojekter som fyrtårn
Aftalen mellem vand- og varmesektoren skal bidrage til at skabe enighed mellem lokale vand- og varmeforsyninger, således at lokale projekter kan realiseres hurtigere.

Herved åbnes der for pilotprojekter, der kan fungere som fyrtårn for hele landet.

- Det er vigtigt for fjernvarmesektoren, at der er skabt klarhed, således at der lokalt kan samarbejdes mellem vand og varme om gode projekter med varmepumper, da der i de kommende år vil komme mange nye projekter, siger Dansk Fjernvarmes vicedirektør, Kim Behnke.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115