Fejl i en ud af fem energisparesager
Energistyrelsens seneste stikprøve af sager fra energiselskabernes energispareindsats fra 2015 viser, at 19 pct. af de 449 sager har fejl eller manglende dokumentation for at leve op til kravene i Energispareaftalen fra 2012.
Det skriver DI Energi på sin hjemmeside.
Om stikprøvekontrollen Energistyrelsen gennemfører som led i tilsynet med energiselskabernes energispareindsats en årlig stikprøvekontrol af de indberettede besparelser. Stikprøven har til formål at kontrollere, om selskaberne opfylder de aftalte krav til dokumentation på de enkelte energisparesager, med henblik på at vurdere, om Energistyrelsen og de øvrige aftaleparter i Energispareaftalen, bør ændre, præcisere eller vejlede om de gældende regler. |
Stikprøvens resultater kan ikke generaliseres til hele energispareindsatsen, fordi sagerne har en overrepræsentation af selskaber med få energibesparelser og bestemte projekttyper, der ellers kun udgør en lille del af den samlede energispareindsats.
Fordelt på MWh så svarer det til, at 22 pct. af de udtrukne sager skal korrigeres i energiselskabernes indberettede. Dermed skal energiselskabet i de kommende år spare mere eller mindre alt efter, om de har skulle korrigere deres indberetning ned eller op.
Set i forhold til alle indsatsens energibesparelser er det 4 pct. af MWh energibesparelser, der skal korrigeres. Generelt er der tale om mindre korrektioner, og det kan skyldes, at den reelle energibesparelse for projektet vurderes at være enten mindre eller højere end den indberettede energibesparelse.
Stikprøvens resultater giver ikke anledning til ændringer i Energispareaftalen
Med Energispareaftalen indgået i 2016 er der foretaget en række præciseringer og opstramninger af dokumentationskravene for energispareprojekterne. Energistyrelsen vurderer ikke, at resultaterne fra denne stikprøve giver anledning til at foretage yderligere ændringer i Energispareaftalen fra 2016.
I den kommende stikprøve af sager fra 2016 og fremover vil stikprøverne blive repræsentative for alle energisparesagerne, så resultaterne kan sammenlignes år fra år.
Stikprøvekontrollen anno 2015 For 2015 er der blevet gennemført en stikprøvekontrol af 449 sager fordelt på 19 energiselskaber. Stikprøven er udtrukket og indhentet i perioden september 2016 til januar 2017. Energistyrelsen har benyttet konsulenter fra Niras og Viegand Maagøe til indsamling og første gennemgang af dokumentation på de udvalgte sager. De 19 selskaber, der indgår i stikprøvekontrol 2015, er tilfældigt udvalgt af Energistyrelsen, men ud fra en begrænset gruppe af selskaber. De 19 udvalgte selskaber har tilsammen indberettet ca. 3.860 sager, hvorfra de 449 sager, der indgår i stikprøven, er udvalgt |
Kilde: DI Energi