23948sdkhjf

Og Fjernvarmens Oskar går til ...

Se hvem benene og prisen tilhører

Fjernvarmeprisen 2018 går til Brønderslev Forsyning for deres nye decentrale kraftvarmeværk, der kombinerer solvarme fra et CSP-anlæg med en ORC-turbine, fliskedler og varmepumper.

- Det er et imponerende fremsynet projekt, som ikke bare er med til at fremtidssikre fjernvarmen i området, men som også er med til at vise, at Danmark er foregangsland på fjernvarmeområdet. Det er godt for den grønne omstilling og godt for eksporten af fjenvarmeindustrien, siger Kim Mortensen, direktør i fjernvarmeselskabernes brancheforening.

For første gang nogensinde blev Fjernvarmeprisen afgjort ved afstemning blandt deltagerne til årets landsmøde. Og her løb Brønderslev Forsyning altså med størstedelen af stemmerne.

De andre nominerede til årets fjernvarmepris var Høje Taastrup Fjernvarme for den nye energicentral, der både leverer varme og køl, og Værum Ørum Kraftvarmeværk for arbejdet med at sænke varmepriserne.

Fjernvarmeprisen uddeles hvert år i forbindelse med Dansk Fjernvarmes landsmøde i slutningen af oktober, hvor over 2000 fra hele energibranchen samles.

Brønderslev Kraftvarmeværk: Unik kombination
Det 27.000 kvadratmeter store solvarmeanlæg med parabolbuede solfangere sender varm olie til kraftvarmeværket, hvor olien er med til at føde ORC-turbinen, der både varmer fjernvarmevandet og producerer strøm til elnettet.

Kombinationen med sol, biomasse og varmepumper er så unik, at det 330 millioner kroner dyre projekt har fået 20 millioner kroner i støtte fra EUDP-programmet.

Biomasseanlægget bruger 45.000 ton lokalproduceret overskudsflis om året.

Og da Brønderslev Forsyning forventer, at solvarmen fremover vil dække 12-14 procent af de 4.600 tilsluttede fjernvarmeforbrugeres årlige varmeforbrug, kommer naturgassen kun til at stå for 10 procent af fjernvarmeproduktionen.

Hele anlægget giver en miljømæssig besparelse på 25.000 ton CO2 om året.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11