23948sdkhjf

Danmark skal spænde løbeskoene, så resten af verden ikke indhenter os

Hvis en stor del af ens liv handler om vindmøller, så må et af livets store spørgsmål være om Danmark stadig er globalt førende inden for vindenergi?

Wind Energy Denmark 2018

Konferencen og udstillingen Wind Energy Denmark samler årligt den danske og internationale vindindustri og forskningsverden til diskussioner om innovation, teknologiudvikling og tættere samarbejde mellem den akademiske verden og industrien.

I år afholdes Wind Energy Denmark i Hedensted hos Skagen Blade Technology, hvor mere end 35 sessioner bliver afholdt med over 100 talere

Spørgsmålet blev forsøgt besvaret ved åbningen af dag to på Wind Energy Denmark, da en række af vindmølleindustriens ledende aktører gav deres bud på det svære spørgsmål.

- We want to become the Denmark of Asia.

Det udsagn mødte for nylig CEO for Siemens Gamesas offshore-forretning, Andreas Nauen, under en samtale med den taiwanesiske industriminister. Udsagnet understreger, at Danmark har en ganske unik styrkeposition i vindmølleindustrien, som resten af verden bestemt kender til.

Ifølge den berejste vindchef har udlandet aldrig været mere sulten på at overtage Danmarks førerposition og unikke adelsmærker inden for vind end nu.

- Det er misundelsesværdigt så godt samarbejdet er mellem mølleproducenter, leverandører og universiteter i Danmark. Men for tiden er vi (Danmark, red.) under stort angreb fra udlandet særligt i forhold til produktion og i forhold til at overtage positionen inden for vind. Angrebet vil starte i forhold til produktion og fortsætte på området for forskning og udvikling, sagde Andreas Nauen, da han lagde fra land som den første i et panel af globalt førende virksomheder med stærkt dansk afsæt som ABB, MHI Vestas, Vattenfall, Envision og JSB.

Vice President for MHI Vestas, Masato Yamada, serverede samme budskab, smukt indpakket i japansk billedsprog:

- Hvis man sammenligner Danmark med en maratonløber, så løb Danmark meget hurtigt i første halvdel af løbet. Men nu, ved 30 km-mærket, kommer den hårdeste del af løbet, og lige nu kæmper Danmark med at fastholde tempoet og være foran. Danmark taber energi og konkurrenterne kommer tættere selvom mållinjen er tæt på.

Og netop det med vigtigheden af at holde en høj fart fyldte meget i debatten.

- Lige nu er Danmark foran resten af verden, når det kommer til at integrere vindstrøm i energisystemet. At komme til 100 pct. vedvarende energi kræver politisk lederskab, og skal man udvise politisk lederskab, så skal man gøre det fra start til slut. Det nytter ikke noget, at man politisk stopper halvvejs i løbet. Så taber man med garanti, sagde Adrian Timbus, Technology & Solutions Manager, Smart Grid and Wind Power, ABB.

Danmark må ikke stå stille
Konkret var debatten centreret omkring panelisternes besvarelse af en scoreboard, der kort opridsede deres syn på, hvordan Danmark er placeret internationalt målt på ni parametre relateret til vindmølleindustrien. (Se scoreboardet nederst i artiklen)

Her var der klar enighed om, at Danmark ligger i front, hvad angår forskning og udvikling, mens Danmark ligger i det kedelige midterfelt på strategisk vigtige parametre som industrialisering, markedsudvikling og elektrificering.

Hvad scoreboardet ikke viser, er, at der er stor sammenhæng mellem de forskellige parametre og at man ikke kan være i top et sted, hvis man som land falder helt igennem et andet sted.

På scoreboardet har MHI Vestas placeret Danmark i top på manufacturing country, hvilket ikke mindst skyldes, at mølleproducenten har to ud af tre fabrikker placeret i Danmark og dermed forsyner kunder ud af Danmark. Men produktion hænger tæt sammen med andre parametre, og specifikt pegede Masato Yamada på fire drivers for production, som bør være til stede for man kan argumentere for af producere i et bestemt land. Dette var efterspørgsel/markedsstørrelse, supply chain, arbejdskraft (adgang og pris) samt forskning og udvikling.

- Tidligere opfyldte Danmark alle fire drivers, men nu mangler der efterspørgsel i Danmark ligesom supply chainen er under pres. Det samme gælder adgang til arbejdskraft, hvor vi ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft nok og endelig så opfylder Danmark ikke de behov, vi har for test, da vi udvikler flere nye møller samtidig. Derfor behøver vi flere testpladser og en større markedsvolumen. 2,4 GW (fastlagt i energiaftalen, red.) er for lidt til at opfylde vores drivers, og en yderligere udbygning med havvind vil blot betyde, at strøm fra vindmøller kan bruges til elektrificering af samfundet, sagde Masato Yamada.

Hvis man skal konkludere på debatten om ’livets store spørgsmål’, så må et kompromissøgende svar være, at Danmark er førende. På nogle parametre. Lidt tid endnu. Hvis ikke der altså gøres noget mere.

For at sige det japansk, betænksomt og malerisk, så skal Danmark tage en meget stor indånding og en masse druesukker og så sætte hastigheden op og atter lægge afstand til konkurrenterne.

Kilde: Vindmølleindustrien / MegawattNyt

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112