Ministre i samråd om usle boligforhold
For en måned siden kom det frem at polske betonarbejdere tilknyttet byggeriet af det nye flisfyrede kraftvarmeværk på Asnæsværket boede under temmelig kummerlige forhold.
Skurvogne, containere, små sovesale, tarvelige toiletter og en beskidt badevogn.
Polakkerne var ansat i det danske firma GS Seacon med polske ledelse, der fungerer som underleverandør til Per Aarsleff, der har betonentreprisen på projektet.
Det skriver Fagbladet 3F.
Nye regler
Kalundborg Kommune har ikke ført tilsyn med boligforholdene og har heller ikke krævet, at der skulle være en tilladelse til at bo ved arbejdsstedet.
Derfor har Enhedslisten kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd.
- Det er ganske uanstændige og uacceptable forhold, som de polske byggearbejdere på Asnæsværket bor under. Hvis det er inden for reglerne, så skal reglerne laves om. Reglerne skal strammes op. Arbejdere skal også kunne leve et anstændigt liv, selvom de er langt væk hjemmefra, siger Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten til fagbladet.
Flere politkere har været ude og sige, at det kræver byggetilladelse, hvis skurvogne, campingvogne og containere skal være opstillet ved en byggeplads i mere end seks uger.
Alligevel mener Kalundborg Kommune ikke, at det er nødvendigt med en byggetilladelse for, at de polske betonarbejdere kan bo i containere og skurvogne bag Asnæsværket. Det oplyser chefen for afdelingen Plan, Byg og Miljø i Kalundborg Kommune, Christian Sabber, til Fagbladet 3F.
Hos Byggegruppen i 3F mener næstformand Palle Bisgaard, at der hurtigt må skabes klare regler på området.
- Der er åbenlyst et problem her, som skal løses på den ene eller anden måde. Det kan jo ikke have sin rigtighed, at der er kommuner, der accepterer, at bygningsarbejdere overnatter i skurvogne i månedsvis. Vi har peget på den her gråzone længe. Og vi mener, der bør ryddes op i reglerne, så der ikke længere er de her uklarheder om, hvad man må og ikke må, siger han.
Ørsted & Aarsleff
Selvom Ørsted står angivet som bygherre sammen med Novozymes og Novo Nordisk, så er det ikke selskabets opgave at udrede boligforholdene for de polske betonarbejdere.
- Vi skal som udgangspunkt ikke blande os i, hvordan de medarbejdere, der arbejder på vores byggepladser, bor. Det er uanset om de kommer fra Danmark eller Polen. Hvis Aarsleff, som er det danske firma, vi har hyret til blandt andet at løse betonarbejdet, har nogle boliger eller containere, de lejer ud til deres medarbejdere, så skal de naturligvis sørge for, at forholdene er i orden, og det har vi tillid til, at Aarsleff sørger for, skriver Ørsted i en mail til Energy Supply.
Samtidig understreger energiselskabet, at de opstillede skurvogne og containere ikke står på Ørsteds matrikel, men på en grund ejet af kommunen, som GS Seacon har lejet til formålet.
Der skulle angiveligt være en dialog i gang mellem GS Seacon, Dansk Byggeri og 3F.
Det er ikke lykkedes for Energy Supply at få en kommentar fra Per Aarsleff, men selskabets har tidligere været ud og at sige, at man ikke ønsker at kommentere på sagen, før dialogen mellem ovenstående parter er slut.