23948sdkhjf

Ingen fjernvarme fra lun leverpostej

Duften af lun leverpostej kan få mundvandet til at løbe hos de fleste. Også hos chef for varme i Fors A/S Steffan Alexander Thule Madsen.

Hos ham skyldes glæden imidlertid ikke kun duften, men også muligheden for at lede overskudsvarme fra produktion af leverpostej hos Roskilde-virksomheden Stryhns til fjernvarmenettet og derfra videre til Roskilde-borgernes stuer.

- Vi har et projekt, som burde ligge til højrebenet. Det er godt for miljøet, fordi vi udnytter produceret overskudsvarme i stedet for at bruge ressourcer på at producere ny varme. Derudover optimerer Stryhns deres afkøling, så de opnår energibesparelser ved nedkøling af leverpostej. Samtidig burde der være en økonomisk gevinst, da overskudsvarme er billigere at producere end traditionel fjernvarme, siger Steffan Alexander Thule Madsen.

Imidlertid er projektet, som ville kunne generere varme nok til at opvarme 220 parcelhuse og medføre en reduktion i udledningen af CO2 med 211 tons om året, sat på stand by.

Afgift på overskudsvarme
At projektet nu er sat på pause skyldes, at Skatteministeriet ønsker at indføre en fast høj afgift på overskudsvarme, da man frygter at en relativt lav afgift på overskudsvarme kan få virksomheder til at producere ekstra varme med henblik på at tjene penge på varmesalg.

Indføres afgiften vil projektets tilbagebetalingstid blive fordoblet, og er dermed ikke længere rentabelt.

- Når der er så stor usikkerhed om de rammebetingelser projektet skal gennemføres under, vil det være uansvarligt at påbegynde det. Så lige nu venter vi bare på nyt fra Christiansborg, siger Steffan Alexander Thule Madsen.

Han henviser til, at der i øjeblikket foregår forhandlinger om energiaftalen på Christiansborg. Her er der blandt andet foreslået at indføre en certificeringsordning for virksomheder der sælger overskudsvarme. En sådan ordning skal sikre at den varme som virksomheden sælger reelt er overskudsvarme og ikke en egentlig varmeproduktion beregnet til salg.

- Vi håber, at der kommer en fornuftig politisk løsning, som gør det muligt at udnytte den overskudsvarme der produceres fornuftigt i stedet for at blot at fyre for gråspurvene, siger Steffan Alexander Thule Madsen.

Nu er projektet altså parkeret, men Roskilde Kommune er stadig åben over for at realisere projektet på et senere tidspunkt.

Økonomi i projektet

Projektet ville koste omkring fem millioner kroner at gennemføre.

Heraf betaler Fors A/S cirka fire millioner kroner og Stryhns cirka en million kroner. Hvis det nuværende afgiftsniveau for overskudsvarme fastholdes vil det spare Fors A/S for cirka én million kroner om året og Stryhns cirka 200.000 kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095