Styrelse spurgte ikke sønderjyder før opstilling af tyske kæmpemøller
De var ikke blevet tilladt, hvis de var blevet opført i Danmark.
Men nu står de der – 19 tyske kæmpevindmøller, opført få hundrede meter syd for den danske grænse – og rager op i luften. Og de skaber ifølge foreløbige beregninger en larm, der overskrider de danske regler for støjbelastning.
Det konkluderer beregninger foretaget af Miljø- og Fødevareministeriet, viser et nyt notat oversendt til Folketinget. Det skriver Altinget.
Det får Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Aabenraa Kommune til at lange ud efter embedsværkets håndtering af sagen.
De støjende vindmøller burde aldrig have været bygget så tæt på grænsen. Og Miljøstyrelsen kunne, hvis den havde reageret i tide, have forhindret dette, mener de.
- Vores dialog med Miljøstyrelsen har været så godt som ikke-eksisterende i den her sag. Det er smadder uheldigt, at man ikke har inddraget os eller borgerne i Bølå mere, siger Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, til Altinget.
Her risikerer en række borgere i Bølå nu at skulle leve med en larm, som overskrider de tilladte støjværdier.
I området ved Bølå står der i alt 35 vindmøller på begge sider af den dansk-tyske grænse. 16 danske og 19 tyske af slagsen.
Når støjen i området vurderes at være højere end det tilladte – og dermed potentielt set sundhedsfarlig – er det, fordi larmen fra både danske og tyske møller blandes sammen.
Den information har tyskerne dog aldrig fået nys om.
For på trods af at danske myndigheder altså i flere år – fra 2011 til 2014 - har været i dialog med tyskerne om vindmøllebyggeriet, viser det føromtalte notat, at der aldrig blev gennemført fyldestgørende beregninger af støjbelastningen inden byggeriet.
Det er klokkeklar fejl, vurderer Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen til Altinget.
- Det her er en ren tilståelsessag i Miljø- og Fødevareministeriet. De burde have været langt mere proaktive over for de tyske myndigheder i den her sag og påpeget de støjgener, som vindmøllerne fører med sig, siger S-ordføreren.
Socialdemokratiet vil nu bede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om at gå ind i sagen.
- Vi skal have klarhed over, hvor længe ministeren har vidst, at støjniveauet i Bølå var højere end det tilladte. Og så har Socialdemokratiet brug for Jakob Ellemann-Jensens svar på, hvordan samme fejl undgår at blive gentaget fremover, siger Christian Rabjerg Madsen.
Også Dansk Folkepartis Merete Dea Larsen kritiserer myndighedernes ageren.
- Hvis tyskerne har advaret os om, at der kommer vindmøller nær grænsen, er det op til myndighederne at sørge for, at danske borgere ikke lider last på grund af støjen. Det er en fejl, at det ikke er sket, siger DF-ordføreren til Altinget.