23948sdkhjf

Byggematerialer bliver til biogas

Betonproducenten Xella er gået ind i udviklingen af nye energiteknologier, som kan fremstille gas af restprodukter fra brydningen af råstoffer til byggematerialer.
I november 2011 åbner betonproducenten Xella sit eget energiproduktionsanlæg ved sin kalklejr i Harzen.

Energiproduktionsanlægget, Ecoloop, er unikt, da det udnytter Xellas egne restprodukter fra brydningen af kalk til en miljøvenlig produktion af gas. Samtidig løses væsentlige affaldsproblemer, som hidtil har krævet forbrænding, deponi eller anden form for mindre miljøvenlig bortskaffelse.

Affald som PVC, andet plastmateriale og biomasse af forskellig art omdannes til gas, der kan sælges til virksomheder, bruges i køretøjer eller husholdninger.

Projektet er støttet med 4,4 mio. euro (32,8 mio. kr.) af den tyske stat.

Minimal tilførsel af energi
I Ecoloop-procesanlægget udvindes gas i et lukket kredsløb.

Affald blandes med restprodukter fra kalkudvindingen, og ved hjælp af simpel tyngdekraft splittes affaldet ad i et konstant flow sammen med kalkstensmaterialet. I processen dannes gassen fra det tilførte affald, og efter rensning ledes den til en lagertank. Processen foregår i det store hele ved hjælp af tyngdekraften, hvorfor der kun skal tilføres en minimal mængde ekstern energi.

Samtidig opsuger kalkstensmaterialet forurenende stoffer, der frigøres fra affaldet i processen. Når gassen er spaltet fra, renses kalkstenen og kan genbruges sammen med tilført nyt kalkmateriale. Heraf navnet Ecoloop, der understreger den lukkede og recirkulerende proces.

- Det er dermed lykkedes at skabe en lukket proces, hvor procesmaterialet kan genbruges igen og igen. Da det derudover er et restprodukt fra brydningen af råmaterialet til vore byggematerialer, er det tilgængeligt i stort set ubegrænset mængde til en meget fordelagtig pris, forklarer Niels Jørgen Pallesen fra Xella Danmark.

Målgruppen er virksomheder og energiproducenter
Ecoloop er rettet mod virksomheder i industrien, energiproduktion og udvindengssektoren, som enten selv har et energiforbrug på over 20 MW, der gør dem til målgruppe for den producerede gas, eller som har processer, der medfører, at de producerer store affaldsmængder, der kan bruges i gasproduktionen.

Xellas arbejdet med Ecoloop er et led virksomhedens bæredygtighedsstrategi.

Bæredygtighedsstrategien kommer også til udtryk ved, at Xella sammen med de store tyske virksomheder Deutsche Bahn, Puma, Otto Group samt EWE og M+W Group har stiftet non-profit organisationen, Stiftung 20. Organisationen arbejder for at beskytte klimaet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109