23948sdkhjf

Naturgas-selskab vinder langvarig varmestrid

Forsyningsselskabet Forsyning Helsingør kan ikke gennemføre sine planer om at udvide fjernvarmenettet til otte nye områder i kommunen, hvor størsteparten af beboerne i forvejen er individuelle naturgaskunder.

Det fastslog Retten i Glostrup i går i sin afgørelse i den retssag, naturgasselskabet HMN Naturgas I/S i februar 2015 anlagde mod Energiklagenævnet.

Sagens udfald
Retten fastslog, at HMN Naturgas havde bevist, at der var fejl i de samfundsøkonomiske beregninger, og at flere af de forudsætninger, som beregningerne blev baseret på, var urealistiske. HMN Naturgas havde også sandsynliggjort, at disse forhold var af så afgørende betydning for beregningen af det samfundsmæssige resultat, at der ikke var den fornødne sikkerhed for, at de samfundsøkonomiske hensyn talte imod at opretholde områdeafgrænsningen, eller at projektet i det hele var samfundsøkonomisk fordelagtigt.

Det fremgår af en meddelelse på Retten i Glostrups hjemmeside.

Retten gav derfor HMN Naturgas medhold og ophævede Energiklagenævnets afgørelse.

Sagen blev afgjort som en tredommersag og dommerne var enige om sagens udfald.

En usædvanlig sag
Sagen strækker sig helt tilbage til april 2012, hvor Forsyning Helsingørs planer om at udvide fjernvarmenettet til otte nye områder fik Helsingør Kommunes blå stempel.

Helsingør Kommune er blandt de 32 kommuner i Hovedstadsområdet og 25 jyske kommuner, som ejer interessentskabet HMN Naturgas.

HMN Naturgas indbragte Helsingør Kommunes afgørelse for Energiklagenævnet, som er den øverste klageinstans på området. Nævnet gav ikke HMN Naturgas medhold, og derfor valgte selskabet at stævne Energiklagenævnet i et civilt søgsmål for at få domstolenes ord for, at Forsyning Helsingør ikke kan føre sine intentioner ud i livet.

- Det har på mange måder været en usædvanlig sag. Dels fordi den har strakt sig over mere end seks år og dels fordi det er usædvanligt, at et energiselskab trækker et uafhængigt, statsligt klagenævn i retten. Men afgørelsen har været værd at vente på i forhold til den konkrete sag i Helsingør, men også fordi, der dermed gerne skulle være sat en stopper for, at andre kommuner forsøger at gennemføre lignende fjernvarmeprojekter baseret på decideret fejlagtige forudsætninger, siger Susanne Juhl i en pressemeddelelse.

Beregnings-polemik
Retten gav HMN Naturgas ret i, at der var fejl i de samfundsøkono¬miske beregninger, og at flere af de forudsætninger, som beregningerne blev baseret på, var urealistiske.

I forbindelse med beregningerne havde Forsyning Helsingør regnet sig frem til at udvidelsen af fjernvarmenettet i Helsingør ville medføre et samfundsøkonomisk overskud på 13 millioner kroner. HMN Naturgas på den modsatte side har fremført, at projektet vil medføre et samfundsøkonomisk underskud i størrelsesordenen 64 millioner kroner.

Forsyning Helsingørs forudsætning for sine beregninger er blandt andet, at 90 procent af de nuværende naturgasforbrugere skifter til fjernvarme inden for de første fem år. Men det er ifølge HMN Naturgas en urealistisk forventning, hvilket retten var enig i.

- Der er blevet gennemført masser af fornuftige fjernvarmeprojekter også med HMN Naturgas som en aktiv medspiller. Og reglerne på området er som sådan klokkeklare: En kommune må ikke godkende et varmeprojekt, hvis det ikke er den dokumenteret samfundsøkonomisk bedste løsning. Forsyning Helsingørs beregninger og påstand om et samfundsøkonomisk overskud var og ér ikke korrekte, og derfor burde Energiklagenævnet i sin tid på vores foranledning have grebet ind og stoppet projektet. Det er jeg særdeles tilfreds med nu endelig at have fået rettens ord for – bedre sent end aldrig, siger Susanne Juhl.

Energiklagenævnet og Forsyning Helsingør Varme A/S skal betale sagens omkost-ninger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096