Bortfald af grundbeløb øger fjernvarmeregningen
Dansk Fjernvarme har i en rundspørge til landets kraftvarmeselskaber, der i dag modtager elproduktionstilskuddet, grundbeløbet, spurgt til selskabernes omkostningsfordeling.
Varmekunderne skal ikke betale Der skal findes en løsning, så ikke fjernvarmeforbrugerne skal betale for elkapacitet. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme. |
I gennemsnit udgør elproduktionstilskuddet i dag 19,4 procent af kraftvarmeværkets indtjening. Derudover får selskabet dækket cirka 13,6 procent af omkostningerne fra salg af el og de resterende 66,9 procent af omkostningerne betales af fjernvarmekunderne.
Elproduktionstilskuddet, grundbeløbet, er et tilskud, som kraftvarmeværkerne har modtaget for at levere ydelser til elsystemet. Politikerne på Christiansborg har besluttet, at tilskuddet skal ophøre ved udgangen af 2018. Da kraftvarmeværket derefter alene har mulighed for at sikre elindtægter fra salg af el på markedsvilkår, er der derfor kun fjernvarmekunderne til at dække resten af omkostningerne.
Det forskyder fordelingen mellem elkunderne og fjernvarmekunderne, så fjernvarmekunderne kommer til at betale en væsentligt større andel af omkostningerne, når grundbeløbet ophører. Det skriver Dansk Fjernvarme.
Med bortfaldet af elproduktionstilskuddet, grundbeløbet, vil fordelingen af indtægter til at dække omkostningerne se sådan ud:
- Indtægter fra salg af el: 14 procent
- Indtægter betalt af fjernvarmekunderne: 86 procent
Den ulige fordeling skyldes, at kraftvarmeværkerne ikke har andre muligheder for at sikre dækning af deres omkostninger, end at lade fjernvarmekundernes betale, sådan at kraftvarmeværket ikke får et økonomisk underskud på grund af manglende indtjening for elproduktionen.
Af de cirka 180 kraftvarmeværker, der har modtaget Dansk Fjernvarmes rundspørge, har i alt 70 selskaber svaret.
Kilde: Dansk Fjernvarme