23948sdkhjf

Regeringen fastholder jysk elmotorvej men kommer kritik i møde

Der har i den grad været sat strøm til debatten i det vestjyske.

Forstærkninger, udbygninger & nedgravninger

Energinet skal lægge op til 26 km af de planlagte forstærkninger og udbygninger i jorden som nedgravede kabler.

243 km 150 kV-luftledninger erstattes med nedgravede kabler.

Det drejer sig om 150 kV nettet i seks kommuner – Tønder, Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern, Herning og Holstebro.

Kabellægning af 81 km 150 kV luftledninger mellem Karlsgårde og Idomlund.

I alt kabellægges 324 km i Vest- og Sønderjylland.

Regeringen fastholder dog at opsætte nye 400-kilovolt-ledninger i højspændingsmaster. Men den kommer kritik i møde ved at nedgrave dele af dem samt eksisterende 150-kilovolt-ledninger i Syd- og Vestjylland.

Det sker efter udbredt kritik fra eksempelvis lokale Venstreborgmestre samt borgere. De er imod at etablere flere hundrede 35-meter høje elmaster og vil i stedet have ledningerne gravet ned.

Men det er kun muligt for 15 procent af 400-kilovolt-ledningerne ifølge det statslige Energinet, som bakkes op af en uvildig ekspertvurdering.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) siger på et pressemøde i Esbjerg, at han vil have markant færre master og luftledninger i Syd- og Vestjylland.

- Jeg og regeringen havde gerne set, vi kunne nedgrave det hele. Det er ikke teknisk muligt. Derfor har vi fundet denne løsning, som er den mest skånsomme overhovedet muligt, siger han.

I dag ligger 8000 boliger i området inden for 500 meter af en luftledning, men når nedgravningen er gennemført, og de nye 400-kilovolt-ledninger er sat op, vil antallet være faldet til 900 boliger.

Den 170 kilometer lange højspændingsledning fra Idomlund ved Holstebro går til den dansk-tyske grænse.

Det vurderes at koste 1,4 milliarder kroner, som et politisk flertal er enig om at finde over tarifferne. Det vil betyde en årlig merudgift på cirka fem kroner for en almindelig husstand.

Samlet vil det betyde en reduktion af luftledninger fra 324 kilometer i dag til cirka 145 kilometer.

Den størst mulige andel af de kommende 400-kilovolt-ledninger skal graves ned.

Energinet har tidligere vurderet, at det ikke er forsvarligt at kabellægge mere end op til 15 procent svarende til 26 kilometer af de i alt 170 kilometer nye 400-kilovolt-ledninger.

/ritzau/

Tidplan

Alle lodsejere får brev de nærmeste dage
Direktør i Eltransmission, Henrik Riis, fortæller, at Energinet i løbet af de allernærmeste dage vil sende et brev til samtlige lodsejere, som tidligere har modtaget information om 400 kV-forbindelserne fra Idomlund over Endrup til landegrænsen:

- Jeg ved, at mange havde ønsket, at vi kunne lægge hele strækningen i jorden, og jeg ved også, at det er en svær situation at gå at vente på at få afklaret, om man bliver direkte berørt af linjeføringen eller ej. Derfor vil vi hurtigst muligt sende alle den nyeste information og en plan for, hvordan projektet vil skride fremad,  blandt andet hvornår borgerne igen bliver inddraget og hørt om linjeføringen. 

2. offentlige høring i 2019
Den første offentlige høring om projektet blev holdt i foråret, og her sendte ca. 500 lodsejere, kommuner mv. høringssvar. Alle svar bliver analyseret og brugt til at kunne lave det bedst mulige forslag til endelig linjeføring. Det vil efter planen blive lagt frem i 2. offentlighedsfase i slutningen af 2019 – og først i 2020 er den endelige rute på plads.

Plan for at pille 150 kV luftledninger ned
På mødet i Esbjerg præsenterede ministeren også en politisk aftale om at kabellægge 243 km luftledninger på 150 kV niveau. Energinet vil straks gå i gang med at lave en plan for, hvor hurtigt luftledningerne kan pilles ned og erstattes af kabler i jorden. Henrik Riis forventer, at den første 150 kV luftledning, forbindelsen mellem Lykkegård ved Esbjerg og Bredebro, kan pilles ned i forbindelse med etableringen af 400 kV luftledningen. En tidsplan for nedtagning af de øvrige linjer vil blive lagt frem i 2019. Af hensyn til forsyningssikkerheden er det ikke muligt at pille alle linjerne ned på samme tid.

Kilde: Energinet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125