23948sdkhjf

Nu kan de kulfyrede kraftvarmeværker søge dispensation

Inden 2030 skal det være slut med kul i Danmark, og i fremtiden skal fjernvarmen komme fra vedvarende energi såsom geotermi, varmepumper eller biomasse.

Energistyrelsen har efter anmodning fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt undersøgt muligheden for at dispensere fra det såkaldte kraftvarmekrav, som i stigende grad er en hindring for grønne løsninger til fjernvarmen i de største byer.

Det har Energistyrelsen nu vurderet muligt.

Odense, Esbjerg og Aalborg vil som følge heraf kunne indsende konkrete dispensationsansøgninger til Energistyrelsen.

- Det er en rigtig god dag for varmeforbrugerne i de her områder. Med muligheden for at give dispensation kan forbrugerne få gavn af grønne, billige og lokale løsninger. Vi har ikke de samme behov nu som tidligere for elproduktion fra de store værker, fordi mere vind- og solenergi er skudt op i Danmark, og fordi vi har fået bedre elforbindelser til udlandet. Og det flugter godt med ambitionen om, at kul skal ud af elproduktionen senest i 2030, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

En dispensation fra kraftvarmekravet i de tre områder vil bane vejen for, at der kan udnyttes nye grønne varmeforsyningsløsninger baseret på varmepumper, geotermi og biomasse som erstatning for de tre kulfyrede værker: Esbjergværket, Fynsværket og Nordjyllandsværket.

Værkerne står til at skulle lukkes ned inden for få år. Der er derfor behov for at se på alternativ varmeforsyning.

Analyse igangsat
Kraftvarmekravet har historisk betydet, at spildvarme fra elproduktion kunne udnyttes til fjernvarme. I dag kommer en stadig større del af strømmen fra f.eks. vindmøller, og behovet for elproduktion fra kraftværkerne bliver mindre.

I energiaftalen fra i sommer er det aftalt at gennemføre en analyse af, hvordan udfasningen af kul til elproduktion kan ske forsvarligt, og samtidig skal konsekvenserne af en generel ophævelse af kraftvarmekravet i de store og centrale områder analyseres.

Det analyse-arbejde er sat i gang og ventes afsluttet i 2019.

Dispensation i særlige tilfælde
Da der imidlertid er behov for at træffe investeringsbeslutninger for Esbjergværket, Fynsværket og Nordjyllandsværket er der behov for at kunne give dispensationer allerede nu, inden analysearbejdet er færdigt.

Energistyrelsen kan i særlige tilfælde dispensere fra kraftvarmekravet i medfør af § 30 i projektbekendtgørelsen. Dispensationen skal ske inden for rammerne af varmeforsyningsloven og lovens formål, som er at fremme den mest samfundsøkonomiske og miljøvenlige anvendelse af energi og formindske varmeforsyningens afhængighed af fossile brændsler. Sekundært skal kraftvarmeproduktion fremmes.

For at sikre at en eventuel dispensation er i overensstemmelse med varmeforsyningsloven, forventer Energistyrelsen i sin konkrete vurdering bl.a. at lægge vægt på følgende:

  • Elforsyningssikkerheden kan opretholdes.
  • Der er behov for nye produktionsanlæg for at sikre varmeforsyningssikkerheden i forbindelse med lukning af de tre kulblokke.
  • Samfundsøkonomikravet og de gældende retningslinjer overholdes.
  • Varmeforbrugerne skånes i videst muligt omfang for prisstigninger.
  • Der er foretaget en grundig kortlægning af lokale varmekilder mv.
  • Hensyn til øvrige aktører i området og allerede foretagne investeringer.

Hensynet til elforsyningssikkerheden vil være centralt for den konkrete vurdering af de enkelte ansøgninger. Energistyrelsens foreløbige vurderinger peger dog på, at der ikke vil være nævneværdige udfordringer for elnettet ved en udskiftning af den kulbaserede kraftvarmeproduktion i de tre områder med ren varmeproduktion.

Processen
Energistyrelsen tager nu kontakt til de relevante kommuner med henblik på at diskutere mulighederne for at anvende dispensationsløsningen i de konkrete tilfælde.

- Det er kommunerne, der er varmeplanmyndighed, og det er også op til kommunerne at foretage de lokale prioriteringer i varmeforsyningen. Men vi vil i Energistyrelsen gøre, hvad vi kan for at støtte kommunerne, så der kan findes en god løsning for den fremtidige varmeforsyning i de tre områder, siger Vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen.

Der vil skulle indsendes en separat dispensationsansøgning i forbindelse med behandlingen af hvert enkelt projektforslag. Med denne tilgang håber Energistyrelsen, at der kan skabes sikkerhed for den kommunale varmeplanlægning i starten af det nye år.

Med en dispensation i hånden, vil den enkelte kommune kunne godkende, at der etableres nye, grønne produktionsanlæg til erstatning for de aldrende kraftvarmeværker. Det kan for eksempel være geotermianlæg eller store eldrevne varmepumper, som med kraftvarmekravet ellers er forbudte i de centrale områder.

Faktaboks

Esbjergværket

  • Ejes af Ørsted A/S.
  • Årlig varmeleverance: ca. 1,9 PJ svarende til ca. 45 pct. af varmebehovet i Esbjerg-Varde fjernvarmenet.
  • Forventes lukket med udgangen af 2022.

Fynsværket

  • Ejes af Fjernvarme Fyn, der er kommunalt ejet.
  • Årlig varmeleverance: ca. 4,4 PJ svarende til ca. 45 pct. af varmebehovet i Fjernvarme Fyns fjernvarmenet.
  • Forventes udfaset i løbet af 2020’erne.

Nordjyllandsværket

  • Ejes af Aalborg Forsyning, der er kommunalt ejet.
  • Årlig varmeleverance: ca. 3,6 PJ svarende til ca. 55 pct. af varmebehovet i Aalborg Forsynings fjernvarmenet.
  • Forventes lukket i 2028.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203