23948sdkhjf

EL: Nordsø-aftale koster Danmark 76 mia. kr.

Den danske stat går glip af milliarder af skattekroner fra Dansk Undergrunds Consortium i Nordsøen, viser beregninger fra Enhedslisten.
76.000.000.000 kroner.

Det er, hvad olieselskaberne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) har tjent over forventning efter skat på Nordsøolien siden 2003.

Og dermed er den danske stat altså gået glip af et tilsvarende beløb i skatteindtægter.

Vil genforhandle næste år
Det mener i hvert fald Enhedslisten, som på baggrund af det nyligt fremlagte kvartalsregnskab fra Mærsk (med et overskud på 2,8 mia. kr. i olie- og gasaktiviteter) har foretaget en række beregninger.

Årsagen til den svimlende ekstraindtjening er, at prisen på olie er femdoblet, siden regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre lavede den gældende Nordsø-aftale med Mærsk.

- Vi foreslår en genforhandling af aftalen senest i 2012, hvor staten indtræder som partner i DUC, siger Finansordfører Frank Aaen (EL) til Information.

Låst af kompensationsaftale
Allerede i 2006 kritiserede de økonomiske vismænd aftalen for at kaste for små skatteindtægter af sig, og prisen på olie er kun gået én vej siden dengang – nemlig op.

Problemet for Frank Aaen og Enhedslisten er imidlertid, at den nuværende aftale løber frem til 2042 – samt at den indeholder en såkaldt kompensationsbestemmelse, som gør at for hver en ekstra krone, staten måtte pålægge Mærsk og de øvrige selskaber i skatter, skal selskaberne have en krone retur.

- En aftale af den type kendes ikke fra noget andet land omkring Nordsøen. Man skal til lande som Kasakhstan, Angola eller andre urolige steder i verden for at finde noget tilsvarende, siger Frank Aaen

Regeringen afviser genforhandling
Han henviser desuden til, at staterne i både Qatar, Algeriet og Storbritannien – hvor Mærsk Oil også producerer – kan have oliebeskatningen i takt med olieprisen.

Ifølge Information er Radikale Venstre klar til at gendrøfte Nordsø-aftalen, mens regeringen ikke har nogen planer i den retning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078