23948sdkhjf

Sådan skal Auning Fjernvarmes nye værk skrues sammen

Fremtidsplanerne og -drømmene er store hos Auning Fjernvarme på Djursland. Varmeværkets bestyrelse skyder nu 50 millioner kroner i en ny bygning og et nyt, tidssvarende halmanlæg.

Drømmen er at levere grøn energi til hele Norddjurs Kommune. 

- Det nye anlæg er fremtidssikret på flere måder. Bygningen er projekteret til, at vi kan bygge en kedel to, og lageret kan nemt udvides til det dobbelte. Selve teknikken er optimeret efter tidssvarende forhold og kommende miljøkrav – både med forbrænding, røggas, temperaturstyring og filtre. Det giver os mindre vedligehold og en bedre udnyttelse af brændslerne, siger bestyrelsesformand Kaj Dahl Andersen. 

Tidslinje

September 2018: Rydning og byggemodning af grund

Januar 2019: Montering af stålspær og betonelementer

April 2019: Montage af kedel

November 2019: Færdig bygning klar til test

Det nye halmværk er resultatet af et tæt samarbejde mellem Plan & Projekt, Arkikon arkitekter og ingeniører samt Verdo Energy Systems.

Det er ikke lige meget, hvordan et varmeværk ser ud
Arkitektur er meget mere end, hvordan et byggeri ser ud, lyder det fra arkitekterne bag bygningen, Arkikon. 

- Samtidig kan æstetikken være med til at åbne værket og dets funktionalitet for offentligheden. Bygningen er det eneste borgerne ser og bliver til det fysiske billede på varme - et symbol på dét, bygherre gør, siger Lars Thyboe Thorsen, arkitekten bag Auning varmeværk. 

Det gælder helt bogstaveligt for det nye halmanlæg. Bygningen får vinduer hele vejen rundt, så forbipasserende kan se ind i selve varmeværket og vise, hvad den gemmer men delt op i mindre vinduespartier, så den får en levende facade, der passer til stedet. 

Drømmen er et miks af halm og sol – og noget helt tredje og fjerde…
Auning Varmeværk har valgt leverandører, der har sikret alternative muligheder for det nye varmeværk. Den nye kedel kan bruge op til 30 pct. alternative brændsler, som træpiller, frøskaller, granulat, olivenkernepiller – eller hvad der nu viser sig at være mest rentabelt i fremtiden.

- Drømmescenariet er, at marken ved siden af skal dækkes af 40.000 kvadratmeter solcellefangere. Solen vil kunne dække 30 pct. af vores forbrug: energi fra solen i fire-fem sommermåneder og så halm resten af året, siger Kaj Dahl Andersen.

Udvidelsen skyldes blandt andet, at kapaciteten i det eksisterende halmanlæg ikke kan følge med til de godt 1.500 forbrugere. På de kolde dage kører værket på mere end 100 pct. udnyttelse af kapaciteten. 

Efter planen kan man tage det nye varmeværk i brug i efteråret 2019.

Entreprenører og leverandører

Anlæg- og murerentreprise: Gerstrøm entreprenør

Tømrerentreprise: Byggefirmaet Lindgaard Nielsen

VVS-entreprise: Assentoft smede- og maskinforretning

El-entreprise: Auning Norddjurs El-service

Tagdækningsentreprise: Phønix tag

Malerentreprise: Djurs malerfirma

Stålentreprise: Give stål

Anlægsentreprise: Entreprenørfirmaet Erik Pedersen

Betonelementer: Thisted-Fjerritslev cementvarefabrik

Maskinleverandør: Verdo Energy Systems A/S

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094