23948sdkhjf

Ørsteds biogasanlæg i Esbjerg falder på placering og lugtgener

I oktober kom det frem, at Ørsted Bioenergy havde ansøgt Esbjerg Kommune om at etablere et biogasanlæg på Mådevej i Esbjerg Ø.

De planer ser nu ud til at være stedt til hvile, efter borgmester Jesper Frost Rasmussen og Venstres byrådsgruppe på et møde mandag besluttede at vende tommelen ned ad til et biogasanlæg med placering i Østerbyen.

Det skriver JydskeVestkysten.

Venstre har dog ikke flertal i byrådet, men med hjælp fra Socialdemokratiet, der i dette tilfælde er helt på linje med borgmesteren, kan Venstre lægge 11 stemmer til sine egne 11 og på den måde skabe flertal for beslutningen.

- Jeg bragte sagen op på Venstres gruppemøde mandag, fordi jeg mener, at vi nu har fået belyst, at risikoen er for stor i forhold til at placere et biogasanlæg i det område. Der er en reel bekymring for lugtgener, og vi har også folk i vores gruppe, der har en detail-viden om den slags og kan bekræfte, at når det lugter fra den type anlæg, så er det rigtig slemt. Den nævnte placering er for tæt på Østerbyen og byen i det hele taget, og den mulige lugtpåvirkning, som et anlæg vil have på Østerbyen og for den sags skyld hele Esbjergs image, er ikke en risiko, vi er parate til at løbe. Når det er sagt, så havde det været et fint eksempel på cirkulær økonomi, hvor man udnytter restprodukter fra medicinalfirmaet Leo Pharma samt vand fra rensningsanlægget, siger Jesper Frost Rasmussen.

Det er altså især lugtgener, der har været det springende punkt for mange af modstanderne. Først og fremmest fordi rygtet om Ørsteds biogasanlæg i Kalundborg og de lugtgener, der har været der, er løbet lidt i forvejen. Samtidig ønsker borgerne i Esbjerg ikke endnu engang at blive hægtet op på rygtet om, at der altid lugter i Esbjerg.

Hvad så nu?
Bag anlægget i Måde, som nu ikke ser ud til at blive til noget, står Ørsteds forretningsenhed Bioenergy i samarbejde med Leo Pharma, Din Forsyning, øvrige lokalindustrier samt landbrug.

Tilbage i oktober sagde Lars Bruun Sørensen, senior manager i Ørsted:

- Det er korrekt, at vi undersøger mulighederne for at etablere et biogasanlæg i Måde ved Esbjerg. Det er dog vigtigt at understrege, at vi endnu ikke har truffet beslutning om, hvorvidt projektet skal realiseres. Vi er på et stadie, hvor vi undersøger mulighederne, hvilket også indbefatter dialog med myndighederne.

Dialogen med kommunen er altså mundet ud i et nej til placeringen af anlægget. 

Energy Supply arbejder på at få en kommentar fra Ørsted

Om anlægget
Anlægget på Mådevej skal behandle 300.000 ton biomasse på årsbasis. Heraf er 100.000 ton af det lokale restprodukt mucosa fra Leo Pharma. Mucosa er et biprodukt fra produktion af Heparin. Heparin er et blodfortyndende medicinpræparat, der er fremstillet af svinetarme.

Derudover skal anlægget modtage cirka 9.000 tons proces-spildevand også fra Leo Pharma, 60.000 ton husdyrgødning, 35.000 tons restprodukter fra industrien, 20.000 ton primærslam og 38.000 ton eksternt slam fra Din Forsyning.

De 300.000 ton biomasse vil blive til ca. 10 mio. normalkubikmeter metan pr. år.

Den producerede biogas opgraderes på biogasanlægget og sendes derefter ud i naturgasnettet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.469