23948sdkhjf

Overskudsvarme skal afløse kul i Aalborg

Kullene skal være ude af Nordjyllandsværket i Aalborg inden for de næste ni år. Det er en direkte konsekvens af kommunens køb af Nordjyllandsværket, fortæller vicedirektør i Aalborg Forsyning Jesper Høstgaard-Jensen til Dansk Fjernvarme.

- Og på kort sigt skal vi først sikre forsyningssikkerheden. På længere sigt den grønne omstilling. Og helt kort har vi tænkt os at støvsuge Aalborg for al den overskudsvarme, vi kan opstøve, oplyser han.

Aalborg Forsyning har allerede gode erfaringer med at udnytte lokale virksomheders overskudsvarme. I dag udgør overskudsvarme 22 procent af byens fjernvarmebehov. Det kommer primært fra Aalborg Portland, der har potentiale til at hæve deres levering med 43 procent. Så leveringen af varme fra cementfabrikken, der lige nu forsyner 25.000 husstande, stiger til 35.000 husstande.

- Hvis vi så bliver afgiftsbelagt, så bliver det svært, nærmest umuligt at få nye aftaler. Og det vil ramme os med mange millioner på vores eksisterende aftaler, siger Jesper Høstgaard-Jensen og oplyser, at helt konkret vil regeringens forslag med en afgift på 18 kr/GJ betyde ekstra-udgifter på 17 millioner kroner om året.

Aalborg Forsyning har allerede været i dialog med flere nye mulige leverandører af overskudsvarme. Det fælles indtryk er, at bliver det for bøvlet og bureaukratisk at afhænde overskudsvarme, bliver det ikke til noget.

Vicedirektøren fremhæver derudover, at uanset hvor meget overskudsvarme de finder i Aalborg, vil det ikke være nok til at dække varmekapaciteten fra Nordjyllandsværket. Derfor overvejer de også geotermi, varmepumper og solenergi. Det ligger dog lidt længere ude i deres planer.

- Vi har ikke overvejet et alternativt scenarie endnu. Indtil videre har vi et håb om, at afgiften ikke bliver gennemført. For det giver ikke mening at afgiftsbelægge, at man genbruger sin energi. Hvis det er energispild, man er bange for, så skal man lægge afgifter på det. Men jeg kender ikke nogen firmaer, der bare genererer overskudsvarme og laver forretning på det, lyder det fra vicedirektøren.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå logikken. Det er ulogisk, siger han.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114