23948sdkhjf

Aarsleff og Envidan udvikler spildevandsturbine

Med et ønske om at udnytte ressourcerne i spildevandet bedst muligt, har BlueKolding etableret en vandturbine, som genvinder energi i spildevand.

Det er EnviDan, der sammen med Aarsleff og BlueKolding har udtænkt og projekteret løsningen, som etableres på udløbet fra BlueKoldings centralrenseanlæg i Agtrup.

Turbineanlægget skal opføres helt tæt på kanten til Lillebælt i fredskov og inden for strandbeskyttelseslinjen. Det har derfor krævet ekstraordinær arkitektur at få tilladelse fra Kystdirektoratet til at etablere turbinebygningen.

Turbinebygningen camufleres derfor som en træstak.

- Under træstakken er der et betonbygværk, der rummer selve turbineinstallationen. Turbinen drives med et vandtryk på ca. 3 bar og op til 650 l/s. Turbinen driver en generator, der producerer elektricitet. Elektriciteten sendes ud på højspændingsnettet, forklarer Jens Albrechtsen fra Envidan. 

Flere millioner kubikmeter renset spildevand
Projektet sikrer BlueKolding et maksimalt udbytte af faldhøjden på 35 meter fra centralrenseanlægget til Lillebælt samtidig med, at der etableres et driftssikkert anlæg.

Vandturbinen er også et godt eksempel på, hvordan eksisterende ressourcer kan udnyttes til fordel for både BlueKolding og miljøet.

BlueKolding udleder 10-12 millioner kubikmeter renset spildevand fra centralrenseanlægget i Agtrup om året, og med den nye turbine, kan de mange kubikmeter producere ca. otte procent af den mængde strøm, som centralrenseanlægget i Agtrup bruger årligt – og det svarer til ca. 100 almindelige husstandes strømforbrug og en årlig reduktion af CO2-udledningen på 3.700 tons.

Anlægget er endnu ikke sat i drift, men det forventes at ske i foråret 2019.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156