23948sdkhjf

Millioner klar til test af Stiesdals flydende vindmøllefundamenter

Innogy SE, Shell og Stiesdal Offshore Technology gør nu klar til at teste TetraSpar, som er et flydende vindmøllefundament patenteret af Henrik Stiesdal.

Parterne har nu fået finansieringen på plads til det 18 mio. euro dyre projekt, som i 2020 skal testes ud for den norske kyst.

Fundamentet er modulopbygget og består af en hovedstruktur af stålrør og en ophængt køl, som forventes at kunne give betydelige besparelser i produktionsomkostningerne.

Shell har nu øget deres andel i projektet fra 33 pct. til 66 pct., mens Innogy fastholder sin ejerandel på 33 pct., og Stiesdal Offshore Technology beholder 1 pct. af det nyligt oprettede projektselskab.

Siemens Gamesa deltager som teknologipartner med en vindmølle og dertilhørende service.

- Shell arbejder på at vokse inden for vedvarende energi og ser stort potentiale inden for flydende vindteknologier, der kan ændre offshore vindindustrien over de næste årtier. Vi vil hjælpe med at accelerere denne ændring ved at dele vores offshore-ekspertise med vores partnere for at skabe fremdrift i innovative løsninger som TetraSpar, siger James Cotter, project manager hos Shell.

- At nå den endelige finansieringsbeslutning og udrulning og test af vores første fuldskala demonstrationsprojekt er en meget vigtig milepæl for os. Vi har allerede draget store fordele af dialogen med Shell, Innogie og Siemens Gamesa Renewable Energy gennem projektplanlægningen, og vi ser frem til at øge dialogen gennem projekt-eksekveringen. Fordelen ved vores partneres ekspertise kombineret med kompetencerne hos vores produktionspartner, Welcon, placerer os i overhalingsbanen mod hurtig kommercialisering, siger Henrik Stiesdal, CEO hos Stiesdal Offshore Technology.

Parterne har været i gang med dynamiske stabilitetstests på en skalemodel siden december. Det er dels foregået i et bølge-vind-anlæg hos University of Maine og dels i en bølgetank hos Force i Lyngby.

I år vil komponenterne til prototypen blive produceret hos Welcon i Give og efterfølgende blive transporteret til havnen i Grenaa for at blive monteret. Herefter vil vindmøllen blive installeret på fundamentet ved kajsiden ved hjælp af en landbaseret kran.

Herefter bliver fundament og mølle transporteret til den nordlige del af Nordsøen, forankret til havbunden med tre ankerliner og forbundet til elnettet. Det skal placeres cirka 10 kilometer ud for kysten ved Stavanger på cirka 200 meters dybde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145