23948sdkhjf

Aalborg Forsyning sender 100 MW geotermi i udbud

Da Aalborg Kommune i sin tid købte Nordjyllandsværket nedsatte kommunen 'Råd for grøn energi', som skulle se nærmere på, hvordan varmeforsyningen kan og skal skrues sammen i fremtiden.

Rådet konkluderede i foråret 2017, at fremtidens fjernvarme i Aalborg bør være et mix af forskellige energiteknologier, en af dem er geotermi. 

Efter positive vurderinger fra Energistyrelsen af potentialet for geotermi i Aalborg Kommunes undergrund, indledte Aalborg Forsyning i 2017 dialogen med potentielle geotermi-leverandører.

- Drøftelserne med potentielle leverandører har vist os, at den mest optimale løsning for varmeforbrugerne vil være en såkaldt turnkey-løsning med udvidede forpligtelser, hvor leverandøren leverer et færdigt og kørende anlæg, som Aalborg Forsyning så køber og overtager driften af, fortæller vicedirektør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen.

Køber ikke katten i sækken
Erfaringerne fra etableringen af andre geotermianlæg viser, at geotermi kan være en virkelig god og langtidsholdbar investering med høj forsyningssikkerhed. På grund af usikkerhed om hvor dyb en geotermisk boring bliver, er efterforskningen af geotermi usikker, og indtil ressourcen er tilstrækkeligt dokumenteret, kan der derfor ikke opstilles sikre business cases.

Dokumentation af ressourcen vil derfor kræve flere boringer med en række tilhørende tests til vurdering af potentialet. Dette er forbundet med relativt høje omkostninger, som kan være spildte, hvis ressourcen viser sig ikke at kunne udnyttes til et tilfredsstillende niveau.

- Der er derfor også eksempler på fejlslagne geotermi-projekter, der ikke leverer den forventede varme og i stedet ender med at påføre varmeforbrugerne et tab. Det er baggrunden for, at bestyrelsen i Aalborg Forsyning peger på en turnkey-løsning, da det så udelukkende er leverandøren af anlægget, der løber efterforskningsrisikoen og ikke vores kunder, siger siger Lasse P.N. Olsen, bestyrelsesformand for Aalborg Forsynings energiselskaber og fortsætter:

- Samtidig sikrer vi, at såvel vi som leverandøren har mulighed for at afbryde arbejdet undervejs i processen, hvis anlægget ikke kan levere tilstrækkeligt med varme. Vi har store forventninger til geotermi som varmekilde, men hvis det viser sig, at være en mindre god løsning, end vi forventer, har vi ikke købt katten i sækken.

100 MW et sted i Aalborg
Den samlede fjernvarmeproduktion fra geotermi forventes at have en effekt på 100 MW og boringerne vil nå ned til de såkaldte Gassum- og Haldager-formationer.

Hvor anlægget skal ligge bliver helt op til det selskab, Aalborg Forsyning ender med at entrere med. 

- Det er op til byderne, hvor vi skal efterforske. Men vi har jo nogle grunde rundt omkring i kommunen, hvor vi som varmeselskab er i forvejen, og det vil jo være oplagt at starte der. Dem stiller vi til rådighed, siger Jesper Høstgaard-Jensen, der understreger, at byderne på projektet har meget frie hænder.

Otte år fra nu af
Aalborg Forsyning arbejder nu på at sende projektet i EU-udbud i henhold til reglerne for udbud. 

- Mit bedste bud er at vi har alt udbudsmaterialet klar efter sommerferien, og så kan vi være klar til at indgå en kontrakt sidst på året eller i begyndelsen af det nye år, siger Jesper Høstgaard-Jensen. 

Derefter vil man skulle bruge to til tre år på at efterforske.

- Jeg vil tro, at det kommer varme fra første prøveboring om fire år. Efter det skal de industrielle anlæg bygges færdige. Jeg vurderer at vi om otte år fra nu af vil være helt færdige, siger Jesper høstgaard-Jensen.

Når anlægget engang om mange år står helt færdigt, vil det kunne dække 20-25 pct. af det samlede varmebehov i Aalborg Kommune. Det svarer til halvdelen af den mængde varme, der i dag produceres på kul. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094