23948sdkhjf

Stiesdal vil gøre energilagring rentabelt

- Løser vi energilagringen, så løser vi klimaudfordringen, siger Henrik Stiesdal

En effektiv og rentabel løsning til at lagre den energi, vi producerer fra vedvarende kilder som sol og vind, er derfor i høj kurs.

En sådan løsning vil sikre en vedvarende energikilde også på de dage, hvor vinden ikke blæser. Samtidig vil det gøre dage med meget vind mere værd, fordi man ikke er tvunget til at sælge den producerede strøm videre med det samme.

- Energilagring er den sidste store sten på vejen mod en 100 procent klimavenlig energiforsyning, vurderer en af dansk vindenergis pionerer, Henrik Stiesdal, tidligere teknologichef i Siemens Wind Power.

Hvad er et CRIF-projekt?

CRIF (Cost Reduction & Innovation Forum) er fællesbetegnelsen for projekter, som Energy Innovation Cluster faciliterer, og som skal bidrage til at nedbringe omkostningerne i industrien for energiproduktion. 

Modulbaseret energi-lagring
I CRIF-projektet Gridscale forsøger Henrik Stiesdal og en partnergruppe bestående af Frecon A/S, Blue Power Partner, Welcon, DTU og AAU at sprænge stenen væk.

- Partnerne i projektet vil arbejde hen imod at udvikle et modulbaseret el-lagrings system. Projektet vil fokusere på termisk energilagring og specifikt på udvikling og validering af selve lagerenheden i et modulbaseret termisk lagringssystem.

Desuden vil der blive udarbejdet et case-study af værdiskabelsen/forretningsmodellen ved termisk energilagring på basis af informationer fra en konkret vindmøllepark.

Projektet vil resultere i validering af af beregningsmodellerne, der ligger til grund for designet af den overordnede lagerenhed. Dette gøres igennem konstruktion af en 1:10 prototype af den endelige lagerenhed, som testes i projektet. Modellerne og prototypen danner grundlag for dimensionering af en 1:1 prototype af lagerenheden, hvilket vil kræve yderligere finansiering. Den endelige lagerenhed forventes færdig i 2025.

Kolossalt potentiale
Kan man gennem Gridscale finde en løsning på energilagringen, vil det både gøre vindenergi og solenergi mere værd. Det vil betyde billigere installation og tilmed levere det definitive svar på spørgsmålene om, hvad vi gør på vindstille dage, om natten eller i overskyet vejr:

- Energilagringen løser flere udfordringer, navnlig de to store: Tilgængeligheden af energi, når vi skal bruge den, og den reducerede omkostning af anlæg til vedvarende energiproduktion. Vi får øget tilgængelighed, fordi vi kan gemme energien, til der er brug for den, siger Henrik Stiesdal.

Om Gridscale

Projektet Gridscale er faciliteret som en CRIF gennem innovationsnetværket og klyngeorganisationen Energy Innovation Cluster og løber frem til udgangen af marts 2020.

Udviklingsprojektet har et samlet budget på 2,6 mio. kr. og rummer betydelige perspektiver på tværs af energiproduktionen.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen (6)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109