Ændrede krav til solcelleanlæg, vindmøller og kraftværker
Reglerne betyder, at alt fra private solcelleanlæg og vindmøller til store kraftværker og vindmølleparker fremover skal opfylde ændrede krav for at komme på elnettet.
Det skriver Energinet på sin hjemmeside.
Kravene er del af en EU-forordning, der skal understøtte det fælles marked for el, samtidig med at der bliver fælles rammer for de enkelte landes regler, hvilket giver en større ensartethed for kravene til anlægsproducenterne. Desuden harmoniseres kravene til sol- og vindanlæg med den nye kategori Power Park Moduler.
- Folk, der går med planer om at opsætte og nettilslutte et nyt anlæg, skal have datoen 27. april 2019 i baghovedet. Bliver anlægget tilsluttet før 27. april 2019, skal det opfylde de nuværende regler angivet i Energinets Tekniske Forskrifter, men bliver det nettilsluttet efter 27. april 2019, så er der ændrede tekniske krav i henhold til EU-forordningen, siger jurist Anja Rye fra Energinets Myndighedsenhed.
De nye krav afhænger som hidtil af anlæggets størrelse, men der er defineret nye tærskelværdier:
A-anlæg: Op til 125 kW
B-anlæg: Fra 125 kW op til 3 MW
C-anlæg: Fra 3 MW op til 25 MW
D-anlæg: Fra 25 MW og op
Der kan være variationer i kravene indenfor anlægskategorierne mellem de eksisterende tekniske forskrifter og de nye krav for forordningen. Særligt skal det bemærkes, at der med forordningen er tilføjet krav til FRT-egenskaber (Fault Ride Through) for B-anlæg.
Du kan læse EU-forordningen her og Energinets krav her.
Har man spørgsmål til de tekniske krav, skal man kontakte det netselskab, hvor anlægget skal tilkobles. Langt de fleste nye elproduktionsanlæg er solcelleanlæg og vindmøller, der kobles på de lokale elnet, mens få kobles på transmissionsnettet.
Overgangsregler
Hvis man har købt anlæg inden den 17. maj 2018 og indsendt dokumentation herfor inden den 17. november 2018, kan anlægget regnes for at være eksisterende, selvom tilslutning sker efter den 27. april 2019.
For at anlægget er en del af denne overgangsordning, skulle dokumentationen indeholde kontraktens titel, underskriftsdato, ikrafttrædelsesdato for kontrakten samt
tekniske specifikationer.
Dokumentationen skulle indsendes til den relevante systemoperatør, som enten er netselskabet eller Energinet, og til TSO’en, som er Energinet.
Undtagelse fra reglerne Den relevante systemoperatør skal derefter afgøre, om der er mulighed for at undtage fra reglerne. Afgørelsen skal efterfølgende sendes til anlægsejeren og til Forsyningstilsynet. Den endelige afgørelse om muligheden for undtagelse træffes derefter af Forsyningstilsynet. Kilde: Energinet |