Usikkerhed om energipolitik bremser milliardinvesteringer
De strandede politiske forhandlinger om en ny energiaftale bremser for milliardinvesteringer. En utålmodig energisektor presser nu på for en afgørelse.
- Vi kan ikke komme videre med de store investeringer, så længe politikerne forhandler. Frem til 2020 forventer vi, at der totalt set skal investeres op til 100 mia. kr. i vores sektor. Men der er ingen, der tør sætte vindmøller op, ombygge kulkraftværker til biomasse eller etablere infrastruktur til elbiler, så længe vi ikke kender rammerne og tilskudene, siger adm. direktør for Dansk Energi Lars Aagaard til avisen.
Presser på for aftale
Der er gået næsten 9 måneder siden Klimakommissionen kom med et bud på en ny energipolitik, og fire måneder siden VK-regeringen præsenterede Energistrategi 2050, og der er endnu ikke kommet rigtig gang i de politiske forhandlinger.
Hos Dansk Energi håber Lars Aagaard på, at politikerne vil bruge tiden frem til sommerferien på at få en aftale på plads. Og han er ikke den eneste, der er venter spændt.
- Det haster voldsomt med at få truffet nogle politiske beslutninger, for der bliver allerede nu holdt kontrakter tilbage på køb af møller for flere hundrede millioner kr. For det finansielle marked er usikkert, så længe vi ikke ved, om der bliver sat handling bag politikernes ord, siger adm. direktør for Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.
Også hos ATP er man bekymrede for de manglende beslutninger omkring den nye energipolitik. Her påpeger topchef Lars Rohde at omstillingen til grønne energikilder kan blive langt dyrere end ventet, såfremt der ikke snart præsenteres noget konkret. Han pointerer overfor avisen, at en række investeringer ikke vil blive foretaget, hvis der er for megen usikkerhed omkring afregningspriserne og afkast.
Politikerne opfordrer til investeringer
Venstres energiordfører Lars Chr. Lilleholt mener ikke, at den manglende politiske aftale står i vejen for investeringer.
Han mener, at politikerne tydeligt har signaleret hvilken vej energi-vinden blæser, og opfordrer derfor selskaber og virksomheder til at kaste sig ud i investeringer.
Årsagen til at forhandlingerne er trukket lidt i langdrag er i følge Lars Chr. Lilleholdt, at man gerne vil opnå en bred politisk aftale.