23948sdkhjf

Gassen kan binde energinettet sammen

DEBAT

Denne artikel er et debatindlæg.

Ordlyd og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys holdninger og meninger.

Ophavsmand/-kvinde til indlægget fremgår af bylinen.

Regeringen nedsatte i 2018 et vækstteam, der skal komme med anbefalinger til bedre rammevilkår for dansk erhvervsliv, når det gælder muligheder for at bruge den grønne omstilling til vækst og innovation.

Helt overordnet vurderer vækstteamet, med CEO i Cowi, Lars-Peter Søbye som formand, at Danmark og dansk erhvervsliv har et godt udgangspunkt for at kunne levere de konkrete løsninger, som kan hjælpe resten af verden med at gennemføre en ambitiøs grøn omstilling. Én af vækstteamets 10 anbefalinger lyder: etablering af fysiske storskala testplatforme til forsøg med teknologier på tværs af forsyninger og sektorer. Den anbefaling kan jeg fuldt ud tilslutte mig, for som den uddybende forklaring bag anbefalingen lyder, er der utvivlsomt et behov for, at eksisterende testfaciliteter bliver udbygget med nye typer af testplatforme, hvor flere teknologier kan testes samtidig på tværs af forsyningerne.

Infrastrukturen er der
I det danske gasnet har vi lagre, der kan indeholde 11 TWh hvilket er 35 pct. af Danmarks elforbrug eller hvad der svarer til 5 pct. af Danmarks energiforbrug.

Gassystemet kan derfor uden nye investeringer i infrastruktur effektivt og billigt udnyttes til både at balancere den meget fluktuerende elproduktion fra solceller og vindkraft med elforbruget og til at sikre andre anvendelser af overskydende elproduktion.   Det danske gassystem er under stor forandring i disse år. Efter mange år med stabil forsyning af naturgas fra Nordsøen kommer gassen nu i stigende grad fra decentral produktion af biogas.

Ca. 10 pct. af al gas i nettet er nu grøn, og det tal kommer til at stige i de kommende år. Samtidig er transport af gas over grænser også blevet hverdag, så på mange måder er gassystemets udvikling helt parallel til den udvikling, elsystemet gennemgår. I elsystemet bliver produktionen decentraliseret, energien VE-baseret og den flyder frit over grænserne. Analyser viser, at der heldigvis er ressourcer nok til, at al gas kan blive grøn inden for 15-20 år. Opgaven bliver derfor at sikre optimal anvendelse af systemerne på både kort og langt sigt.

Forbrugervenligt at binde el- og gasnet sammen
Ifølge EA Energianalyse vil Danmark med stor sandsynlighed få behov for både de eksisterende gasfyrede kraftvarmeanlæg og for en større eleffekt i 2030 stigende til 2050, selvom der bliver etableret kraftige udlandsforbindelser. Når der i alle andre lande foregår en tilsvarende udvikling som herhjemme, hvor en stor udbygning med elproduktion fra sol og vind fjerner grundlaget for de termiske kraftværker, vil der grundet periodisk samtidighed opstå et behov for ny spidslast som billigst etableres som gasfyret.

En anden mulighed for at binde el- og gasnet sammen er hybridvarmepumper til de mindre forbrugere, som kombinerer en traditionel gaskedel med en luft-til-vand varmepumpe i et samlet varmesystem. Fordelene ved hybridvarmepumper er åbenlyse set fra en gasforbrugers perspektiv. Hybridløsningen giver nemlig mulighed for, at der kan vælges mellem fx el og gas afhængig af pris og opvarmningsbehov.

Power-to-X-anlæg
På lang sigt bliver anlæg, der i storskala kan omdanne (billig) el til brint, grøn naturgas, kemikalier og brændstof, såkaldte power-to-X-anlæg helt nødvendige for at kunne komme i mål med en fuld uafhængighed af fossil energi. Det giver mulighed for at producere nødvendige energibærere uden anvendelse af fossil energi, og samtidig anvendes den el, der er produceret på tider, hvor el-systemet har svært ved at aftage. Så i et energisystem, der gradvist bliver mere elbaseret, giver Power-to-X-teknologier et sikkerhedsnet, et effektivt lager og nødvendig energi til transport og industri.

Både i EU og i lidt mindre udstrækning i Danmark er der iværksat en del pilotprojekter inden for Power-to-X-teknologier. Hvis vi i Danmark fortsat skal være verdensførende indenfor udvikling af energisystemer og teknologier på tværs af forsyninger og sektorer, skal vi deltage mere aktivt i udvikling af fremtidens Power-to-X-teknologier, og her kan adgang til fysiske storskala testplatforme bane vej for gode demonstrationsprojekter.

Derfor bakker DGC fuldt og helt op om vækstteamets anbefalinger og ser frem til fortsat at medvirke til, at gassen ikke bare er en medspiller, men en nøglespiller i den grønne omstilling.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078