23948sdkhjf

Pandaer i ZOO får træstammer med indlagt varme og køl

Når de to pandaer i april ankommer til det nye panda-anlæg Zoologisk Have, kan de slange sig på store sten og træstammer med indlagt køl og varme.

Hovedaktører på Pandaanlægget:

  • Bjarke Ingels Group A/S: Arkitekt
  • Schønherr A/S Landskabsarkitekt
  • Zoologisk Have i København: Bygherre
  • Moe A/S Rådgivende ingeniør
  • Børthy Schriver Lundemann A/S: Byggeledelse
  • C5 VVS-Teknik A/S: Entreprenør
  • NCC Danmark A/S: Entreprenør
  • HedeDanmark A/S: Entreprenør

Det er Neotherm, der har haft den noget usædvanlige opgave.

- Det er sjovt, når vi får den slags specialopgaver ved siden af vores mere traditionelle VVS- og ventilationsopgaver, og selvfølgelig kan vi også det - lave sten og træstammer med indlagt køl og varme, siger projektansvarlig Ole Puggaard fra Neotherm.

Ud af boksen
Jesper Skovborg Jakobsen fra Neotherms projektafdeling fik opgaven på sten og stammer ind på sit bord først i 2018. I udbudsmaterialet var der specifikationer på de forskellige krav til f.eks. dimensioner og temperatur, men der skulle alligevel tænkes ud af boksen for at løse opgaven.

- Vi er jo vant til at levere gulvvarmeanlæg, hvor det bare skal være fladt og kunne afgive varme. Til pandaerne skulle vi finde på en løsning til både køl og varme, og hele molevitten med blandesløjfer og gulvvarmeslanger skulle være egnet til at blive indbygget i sten og stammer og fungere udendørs i alt slags vejr. Det er ikke den slags gulvvarme, vi laver mest af, siger Jesper Skovborg Jakobsen.

Alle enheder styres automatisk efter temperatur af CTS-anlægget. Når der skal varme på, er det fjernvarmeløsningen, der leverer, men skal der være køl i stenene i stedet for varme, træder endnu en skræddersyet løsning til - så bruger anlægget overskudskølevand fra Den Arktiske Ring ved siden af pandaanlægget i Zoologisk Have.

Ikke standard opgave
Blandesløjferne til de tre sten og to træstammer i udeanlægget er nu blot en lille del af Neotherms samlede levering til pandaanlægget - men helt sikkert den mest usædvanlige.

Ordren omfattede også blandesløjfer til køle/varmeflader, som forsyner de to store ventilationsanlæg, gulvvarme til den store restaurant med panoramaudsigt til pandaerne, to rustfrie varmtvandsbeholdere og køle/varme-units til opvarmning og nedkøling af vandet, der cirkulerer i sten og stammer og i restaurantens gulvvarme.

Det hele udført i tæt samarbejde med VVS-entreprenøren C5 VVS A/S.

- Alt hvad vi har leveret til pandaerne i ZOO er detailprojekteret - der er ikke noget standard. Det gælder lige fra gulvvarmen i sten og stammer til lufttæppe-installationen, der giver varme ved indgangen til restauranten. Det har vi lavet på specialmål og indfarvet i 'panda-sort', fortæller Ole Puggaard.

Køl og varme giver naturlig adfærd
Det imponerende pandaanlæg er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels, mens Schønherr Landskabsarkitekter har designet indretningen af anlægget med vandløb, træer og sten, der gerne skulle få de to pandabjørne fra Kina til at føle sig hjemme.

Klimaet i Danmark ligger meget tæt på det, pandaerne kommer fra i naturen, men alligevel giver det god mening med lune og kølige flader i anlægget, siger zoolog Katrine Friholm fra Zoologisk Have.

- I Zoo skal alle dyr have mulighed for at termoregulere og opsøge ekstra afkøling eller varme alt efter, hvad de har brug for. Når varme- og afkølingsmulighederne er lavet i form af vandløb og kunstige sten og stammer, skyldes det, at vi både skal give dyrene muligheder for naturlig adfærd og samtidig give gæsten en ide om dyrets naturlige levested, fortæller zoolog Katrine Friholm.

Sten og stammer er placeret, så publikum får et godt udsyn til pandabjørnene, hvis de får lyst til at varme eller afkøle sig. Klipper, sten, vandløb og træstammer er bygget op i grove stålkonstruktioner - nogle af dem med indlagt 'gulvvarme' - og er derefter formet i sprøjtebeton og malet, så de ser naturlige ud. Dette er udført af firmaet ScenArea, som er specialister i kunstige klipper og landskaber.

Sindssygt smukt
Der arbejdes stadig på højtryk for at blive klar til modtagelsen af de to pandaer fra Kina. Anlægget er placeret midt i Zoologisk Have, og det har været en udfordring at få den store byggeplads, samt de omkring 50 mand der har arbejdet på anlægget konstant, til at gå hånd i hånd med Zoo’s almindelige aktiviteter.

Men samarbejdet mellem de tre hovedentreprenører har været forbilledligt, fortæller projektleder Christian Houmøller Christensen fra VVS-entreprenøren C5.

- Det er ikke hver dag, man får lov til at bygge så specielt et byggeri. Hele anlægget er jo opbygget omkring dette Yin og Yang tegn, så derfor er der visse udfordringer i, at alt er rundt. Men anlægget bliver sindssygt smukt, siger Christian Houmøller Christensen fra C5.

I anlægget i Zoo kommer de to pandaer til at leve adskilt i hver deres del af udeanlægget det meste af året. Kun i brunstperioden på 4 dage om året vil de blive lukket sammen. 

I videoen kan du se, hvorfor de fleste af os synes, at pandaer er så nuttede (Videoen er produceret af Københavns Zoologisk Have)

Delvist irrelevant info om pandaen
(Men du læser det sikkert alligevel, fordi de er så søde)

Pandaen hedder på latin ailuropoda melanoleuca og er et pattedyr i bjørnefamilien
Pandaen blev første gang beskrevet i 1869 af den franske missionær Père Armand David

Selvom pandaen er systematiseret som et rovdyr, er dens kost primært vegetarisk. Pandaen lever næsten udelukkende af bambus, æg og enkelte insekter/rotter indgår dog også i kosten. Der er ikke ret megen næring i bambus, så en voksen panda er nødt til at spise mellem 15 og 20 kilo om dagen for at overleve

Pandaen lever i 1.500-3.500 meters højde i de kinesiske tågeskove

Hanner og hunner lever hver for sig. Det er grunden til det gamle kinesiske navn for pandaer, ”skovens eneboere”

Pandaen er tidligere blevet jaget på grund af sin pels, og krybskytter jager den fortsat som fødeemne og for pelsen. Der er dog høje straffe for at skyde en panda

Pandaen har en usædvanlig pote med tommelfinger og fem fingre. Den ekstra tommelfinger er egentlig en modificeret håndledsknogle

Pandaen er symbol for Verdensnaturfonden (WWF), og har været dette siden organisationens stiftelse i 1961. Den hører til blandt de mest truede dyrearter og er svær at få til at yngle i fangenskab

Kilde: Wikipedia

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11