I Aalborg vil de teste verdens længste vindmøllevinger
For mindre end tre år siden gennemførte Blaest med succes en test af den på daværende tidspunkt rekordstore vindmøllevinge LM 88,4P, der, som navnet antyder, måler hele 88,4 meter. Det var kun muligt, eftersom man få år forinden havde forlænget virksomhedens testhal med cirka 25 meter, og selv med den ekstra længde blev centerets kapacitet presset til det yderste.
Det er bestemt ikke alle nye vindmøllevinger, der er så lange som LM 88,4P, men der er ingen tvivl om, at udviklingen går mod større vindmøller med bredere vingefang. Det vurderer administrerende direktør i Blaest, Erik Steen Jensen, og netop derfor er virksomheden i samarbejde med Aalborg Havn i gang med at udvide testhallen på Landdybet 10 med yderligere 25 meter:
- De største vindmøller i multi-MW-klassen anvendes til offshore vind - et segment der generelt er stigende aktivitet inden for. Det gælder især i lande omkring Nordsøen, der ikke har de store mennesketomme landområder, men også i USA og i flere asiatiske lande, hvor der er ved at komme gang i markedet for offshore vind. Det er vigtigt, at vi som testcenter følger udviklingen, og med den aktuelle udvidelse bliver vi i stand til at teste vinger på mere end 100 meter. Samtidig er vi i kraft af vores beliggenhed på havnen også godt rustede til fremtiden, da mange af de største vinger simpelthen er for store til transport på landevej, forklarer han.
Vinger op til 120 meter
Hos Aalborg Havn, der ejer området og bygningen, glæder man sig over udviklingen hos Blaest, der har haft testcenter i Aalborg Øst siden 2006.
- Blaests udvikling er fantastisk udvikling for hele Aalborg, der både konsoliderer og ikke mindst styrker vores position inden for vindmøllevingetest, hvor vi med både Siemens Gamesas og Blaests testcentre hører til i den absolutte verdenselite. Der findes mig bekendt ikke noget sted i verden med større koncentration af faciliteter til vingetest, siger bestyrelsesformand i Aalborg Havn og borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen.
Blaests udvidede testcenter skal stå klar den 1. september, hvor endnu en meget stor vinge er klar til test.
Byggeriet indebærer blandt andet støbningen af et særdeles kraftigt og to meter tykt, armeret betongulv, som kan holde til belastningerne fra de store vinger under test.
- Gulvet er designet til at kunne håndtere belastningen fra en vinge på hele 120 meter, når det bliver aktuelt. I den forbindelse er vi ved at afsøge mulighederne for støttemidler til en ny og mere avanceret prøvestand, der skal kunne både vippe og rotere de store vinger. Vi opererer i dag på rent kommerciel basis uden offentlig støtte, men vi er dog i hård konkurrence med udenlandske testcentre, som modtager betydelige offentlige midler. Etableringen af den nye prøvestand med et budget på 15-25 mio. kr. vil formentlig kun være mulig med offentlig støtte, hvis vi skal kunne fastholde vores konkurrenceevne, siger Erik Steen Jensen.
Overvejelser om yderligere udvidelse
Blaest tester i dag mellem fem og ti vindmøllevinger om året alt efter størrelsen på vingerne, som har stor betydning for testperiodens længde, der kan variere fra cirka tre måneder til et år. Fremover er der dog ifølge Erik Steen Jensen potentiale for endnu flere vingetest på Aalborg Havn, og derfor arbejder Blaest og Aalborg Havn netop nu på at undersøge mulighederne for at bygge endnu en testhal.
- Det går for alvor stærkt i vindmøllebranchen, og udviklingen kommer kun til at tage endnu mere fart over de kommende år, hvilket vil give endnu større efterspørgsel på vindmøllevingetest. Allerede nu er vores aktivitetsniveau tårnhøjt, hvilket presser vores nuværende kapacitet, og en ny testhal vil derfor åbne dørene for yderligere vækst, afslutter Erik Steen Jensen.