23948sdkhjf

Solceller holder vacciner kolde i områder uden el

Vacciner og visse typer antibiotika skal opbevares på køl for at forblive effektive. I lande med begrænset adgang til elektricitet kan det dog være vanskeligt at opbevare medicinen ved konstant lav temperatur.

Det problem kan nu løses med et nyt solcelledrevet køleskab, der går under navnet Solarchill, og som er udvalgt som case-eksempel på innovativ teknologi ved FN’s Environment Assembly, der foregår i disse dage.

– Køleskabet får strøm fra solpaneler, der opsamler energi fra solens stråler og driver den specielle ”direct drive”-kølekompressor. Energien bliver lagret i en integreret isbank, der gør batterier overflødige. Batterier er nemlig både dyre og har begrænset holdbarhed, især i varme omgivelser, fortæller Ivan Katic, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Flere anvendelsesmuligheder
Det soldrevne køleskab er resultatet af et længerevarende partnerskab mellem Teknologisk Institut og en lang række internationale partnere som Greenpeace, UNICEF og FN’s miljøprogram, og et af køleskabene står på det lokale apotek i den kenyanske by Kokwototo.  

Her sørger det for afkølede vacciner, så spædbørn kan blive vaccineret kort efter fødslen. Samtidig sparer lokalsamfundet de omkostninger, der tidligere var forbundet med at transportere vaccinerne på motorcykel, hvor de også ofte mistede deres effekt grundet for varme temperaturer under transporten.

Køleskabet er desuden fri for ozonnedbrydende kølemidler og derfor miljøvenligt. Forhåbningen er, at SolarChill på sigt kan udkonkurrere det mindre miljøvenlige gaskøleskab og dermed reducere den samlede CO2-udledning. Derfor er målet også at udbrede teknologien til opbevaring af madvarer hos både private og i erhvervslivet, men det kræver, at der bliver udviklet billigere modeller.

– I næste runde indsamler vi data på SolarChill-enheder, som bliver anvendt kommercielt i små butikker, kantiner, med videre. Vi håber, at projektet kan være med til at starte et marked for disse anvendelser og dermed begrænse fødevarespild. Med eksponeringen på FN’s Environment Assembly er vi godt på vej, slutter Ivan Katic.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11