23948sdkhjf

Opråb: Få nu etableret det center for energilagring

Energiselskabet Seas-NVE indvier i dag et stenlager, hvor man kan gemme overskydende strøm fra vindmøller.

Det er et af flere lovende forskningsprojekter herhjemme, hvor man lagrer energi til tidspunkter, hvor der er brug for det. 

Men Danmark bør satse helhjertet på forskning i energilagring, skriver DI i en pressemeddelelse.

DI, Dansk Energi, DTU og Seas-NVE opfordrer derfor politikerne til at bevilge 100 millioner kroner om året til et nationalt center for energilagring.

- Selvom Danmark er blandt de førende lande i verden inden for grøn omstilling, har vi endnu ikke satset helhjertet på energilagring. Der er tale om løsrevne forskningsprojekter, der er drevet af virksomheder eller universiteter. Vi har brug for et forskningscenter, som kan drive udviklingen, siger Kim Graugaard, fungerende adm. direktør i DI.

Forslaget om et nationalt center for energilagring kommer samtidig med at stenlageret på Risø indvies. Centret bør placeres på DTU og drives i et tæt samarbejde med andre danske universiteter og industrien. Og det bør bygge bro til internationale universiteter.

- Den grønne energi fra f.eks. vindmøller skal kunne lagres og omdannes til brændsler og kemikalier. Danske universiteter og virksomheder har stærke kompetencer på dette område, men der er brug for at koordinere og målrette indsatsen. Hvis vi ikke går forrest, vil andre overhale os. Og så ender vi med at måtte købe løsningerne af dem. Derfor er et nationalt center en rigtig god idé, siger Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU.

Bevillinger hæves
Med energiaftalen fra 2018, som alle partier i Folketinget står bag, er der lagt op til at hæve bevillingerne til energi- og klimaforskning til 1 mia. kr. i 2024.

Det giver mulighed for at prioritere de områder, som vurderes at få stor betydning i fremtiden. Effektiv energilagring vil ikke alene være et væsentligt bidrag til at løse klimaudfordringerne. Det vil også skabe nye forretningsmuligheder for danske virksomheder, skriver DI Industri i pressemeddelelsen. 

- Energilagring er et af de vigtigste skridt på vejen mod at få gjort os helt fri af fossile brændsler, og i den grønne omstilling er energibranchen helt essentiel. Det er os, der kan gøre ideer til projekter og videre til bæredygtig investering i stor skala. Det er os, der skal udføre den grønne omstilling i praksis. Det gør vi gerne og glæder og til samarbejdet, siger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109