23948sdkhjf

Danmark bringer overskudsvarme fra kulkraft i spil i Kina

Energistyrelsen har søsat et pilotprojekt sammen med Kinas Nationale Center for Energieffektivisering (NECC).

Projektet spiller en vigtig rolle i Kinas jagt efter renere varmeløsninger, som præsident Xi har sat i gang.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Første fase
Første fase af projektet er en netop færdiggjort analyse af varmesituationen i og omkring Tongchuan, der er en ’lille’ industriby på lidt under 1 million indbyggere i den nordlige Shaanxi-provins i Kina. Analysen er udarbejdet af Energistyrelsen, og konkluderer at der er store klimagevinster og effektivitetsvindinger at hente på at etablere eller udvide fjernvarmesystemer.

Med et af de foreslåede projekter i analysen ville man kunne reducere den årlige CO2-udledning i et område af Tongchuan med 201.000 tons alene ved at bruge overskudsvarmen fra et lokalt kulkraftværk. Det svarer til over et halvt ton per beboer i området, og hertil kommer betragtelige reduktioner i den lokale luftforurening, som forsager ca. 1 million dødsfald årligt på nationalt plan i Kina. Analysen vurderer, at dette projekt vil kunne betale investeringen tilbage på omkring 5 år og skabe øget økonomisk aktivitet i området.

- Med pilotprojektet ønsker vi at synliggøre, at det både er økonomisk og klimamæssigt attraktivt for Kina at satse på denne type investeringer. Danmark har forpligtiget sig til realiseringen af FN’s Klimaaftale fra Paris i 2015, og dette gør vi blandt andet ved at understøtte vækstøkonomier til en grøn og bæredygtig udvikling. Strategiske partnerskaber inden for danske kompetenceområder som fjernvarme er et vigtigt værktøj, siger direktør Kristoffer Böttzauw, Energistyrelsen.

Åbner muligheder for danske virksomheder
Byen Tongchuan er nu ved at undersøge, hvordan man kan føre resultaterne fra rapporten ud i livet. Kombinationen af det enorme vækstpotentiale for renere og mere effektiv fjernvarme i Kina sammen med gennemskueligheden af danske planlægningsmetoder åbner gode muligheder for danske virksomheder, der er aktive på det kinesiske marked.

Der er stor interesse fra kinesisk side for projektet. I næste fase vil Kina udvælge en ny by til et pilotprojekt, parallelt med at Energistyrelsen opbygger varmeplanlægningskapacitet hos kinesiske myndigheder og eksperter, så der i højere grad kan lægges fokus på energieffektivitet, langtidsplanlægning og socioøkonomiske forhold i den fremtidige planlægning.

Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at der er 320 mio. potentielle fjernvarmekunder i det nordlige Kina. Kina har derudover verdens største og hurtigst voksende fjernvarmenet – allerede i 2015 var det mere end tre gange så stort som det danske.

Det danske pilotprojekt er en del af det internationale myndighedssamarbejde, som udmøntes i samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Energistyrelsen og lokale samarbejdspartnere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156