23948sdkhjf

200 millioner fra EUDP til nye energiteknologiske projekter

EUDP har blandt andet valgt at støtte brændselsceller, der kan køre både forlæns og baglæns; et nyt koncept for vindmølletårne; en selvhejsende kran til udskiftning af gear i vindmøller og en ny biomasseovn til el og varme.
EUDP har netop besluttet at give godt 200 mio. kr. i støtte til 26 energiteknologiske projekter.

Projekterne har et samlet budget på 450 mio. kr. og projektdeltagerne stiller dermed selv med over halvdelen af investeringen. Projekterne støttes, fordi de forventes at kunne bidrage til en fremtid uden fossil energi og samtidig skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Forbedring af fleksibiliteten i energisystemet
- Vi ser stadig flere projekter, der fokuserer på at forbedre fleksibiliteten i energisystemet og samspillet mellem de forskellige energiformer. Det er fint, for det er nogle af de helt centrale udfordringer i forhold til at skabe et fremtidigt ikke-fossilt energisystem. Fremtidens energisystem kræver forandringer og energieffektiviseringer mange steder i samfundet. Vi ser derfor naturligt nok projekter fra et bredt felt, der rækker ind i mange sektorer. Det ser vi positivt på, så længe projekterne har markante energimæssige og markedsmæssige potentialer, siger bestyrelsesformand Torkil Bentzen.

Eksempler på støttede projekter:

Billigere tårne til store vindmøller - Forida Development vil udvikle et tårn til vindmøller, der er over 125 meter høje. Ståltårne på over 100 meter er svære at transportere, og når højden stiger, øges vægten uforholdsmæssigt. Et tårn på 125 vejer mere end dobbelt så meget som et på 80 meter. Projektet vil kombinere to materialer: højstyrke beton til den nedre del af tårnet og stål til den øvre del. Det vil billiggøre produktionen i forhold til traditionelle vindmølletårne af stål.

Selvhejsende kran til udskiftning af gear i vindmøller - Liftra vil udvikle et selvhejsende kranprincip til brug ved udskiftning af tunge komponenter i vindmøllehuse (naceller). Kranen vil bl.a. kunne bruges til udskiftning af gear, der kræver en løfteevne på 15 – 18 ton. Der vil på verdensplan blive behov for udskiftning af gearkasser på 50 - 60.000 vindmøller i de kommende år.

Grøn naturgas - Haldor Topsøe vil demonstrere muligheden for at integrere el- og gasystemet ved at lagre overskydende vindmølle-el og CO2 som syntetisk fremstillet naturgas ved hjælp af fastoxid-elektrolyse. Projektet vil udvikle nøglekomponenter til et to-vejs brændselscelle-elektrolysesystem.

Biomasseovn til el og varme - Dall Energy vil demonstrere en højeffektiv biomasseovn til både el- og varmeproduktion. Ovnen er udviklet af Jens Dall Bentzen, der netop er blevet kåret til ”årets opfinder” af EU's patentkontor. I dette projekt skal ovnen demonstreres i fuld-skala i Rudkøbing. Ovnen skal kombineres med teknologier, der gør det muligt at genvinde varmen fra røggaskondensering.

De øvrige projekter beskæftiger sig bl.a. med:
- reformering af bioethanol, så det kan bruges som brændstof til lastbiler og busser
- kombinerede solvarme- og solcelleanlæg til boligblokke
- mikrokraftvarme med lavtemperatur PEM-brændselsceller
- store varmepumper i fjernvarmesystemet
- elektrolyse baseret på højtemperatur PEM-teknologi
- designprocesser til reparation af skader på vindmøllevinger
- behovsstyret ventilation til eksisterende etagebyggerier

For nogle projekter skal der foretages en nærmere afklaring, inden der kan gives endeligt tilsagn om støtte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094