23948sdkhjf

Vi vil være energisektorens svar på et jazzband

I erhvervsparken GreenLab Skive er de trætte om at tale om grøn energi i fremtiden. De vil bevise, at intelligent energiudnyttelse kan lade sig gøre kommercielt allerede nu

Intelligent energi. Forsyningssymbiose. Smart-city princip.

Kært barn har mange navne, og erhvervsparken Green Lab i Skive Kommune får nok endnu flere, når de spirende byggerier engang står færdige og tårner sig op over det, der i skrivende stund er en forårsvåd byggeplads.

Indtil videre er fire virksomheder ved at bygge sig ind i erhvervsparkens areal og filosofi om fællesskab, og i 2020 skal en håndfuld mere tage deres første spadestik.

- Green Lab er en fælles indsats. Vi er som et jazzorkester, der spiller sammen. Hvis den ene tager teten, spiller vi alle op imod den ene. Ingen kan stå alene, så bliver det ikke godt, siger direktør Christopher Sorensen, der har knap et år på bagen som direktør for Green Lab.

Han understreger, at han, trods sin direktørtitel, ikke skal noget med Green Lab, men at det er fællesskabet, der skal drive Green Lab til at blive den danske energisektors nye flagskib – en titel vindmøllerne ellers har brystet sig af årevis.

- Det næste paradigme bliver den intelligente energi. Forsyningsfællesskaber, hvor man deler overskudsvarme og bruger den energi, der er til stede på en klogere måde. Det bliver det nye, siger Christopher Sorensen.

Det energiske fællesskab
Konkret skal Green Lab Skive udgøre rammerne for en deleøkonomisk tilgang til energiforbruget. Når en virksomhed får grønt lys til at etablere sig, har de samtidig forpligtet sig til at blive koblet på et fælles energinet, som er en lukket enhed kun for erhvervsparkens virksomheder.

Ideen er at udnytte den fællesmængde energi, som virksomhederne producerer og sender ud i nettet.

- Virksomhederne skal så at sige tilpasse forbruget til hinanden. Hvis en virksomhed producerer en stor mængde varme én dag, kan de andre virksomheder skrue op for deres produktion, fordi der er en ekstra pulje energi til rådighed. Vi skal spille hinanden gode, siger Christopher Sorensen.

Det kræver naturligvis en tilførsel af energi udefra. Derfor bliver der med tilblivelsen af Green Lab Skive også grundlagt en solcellepark og rejst 10 vindmøller, der skal forsyne energifællesskabet.

Samtidig bliver der også undersøgt forskellige former for energilagring, blandt andet med at omdanne vindenergi til gas, der modsat vind kan lagres.

- Vi vil bevise, at det kan lykkes at lave et erhvervsfælleskab, der arbejder sammen om den grønne energi. Der bliver talt meget om, at man skal tænke og arbejde mere grønt, men vi tror på, at vi kan accelerere processen ved at vise, at intelligent energiudnyttelse kan lykkes kommercielt. Så bliver tempoet pludselig et helt andet, end når man bare taler, siger Christopher Sorensen.

Nederst i artiklen finder du en video fra indvielsen af GreenLab i november 2017. Her kan du høre lidt om de forskellige aktørers forventninger til konceptet.

GreenLabs aktuelle indbyggere

Fire koncepter er allerede flyttet ind i fællesskabet

Fra affald til diesel:
Quantafuel, der omdanner plastaffald til syntestisk diesel via en pyrolyse proces. Quantafuel fik leveret maskiner i december, og i januar var der officiel rejsegilde over den 2000 kvadratmeter store produktionshal, hvor produktionen kommer til at foregå til sommer.

Quantafuel har netop indgået en aftale med det norske affaldsselskab Geminor om at levering af plastaffald til anlægget i Skive.

Når anlægget går i gang til sommer, kan de nuværende fire proceslinjer omdanne 60 ton plast i døgnet. Quantafuel har dog pladsen til at udvide den kapacitet med det tredobbelte, og direktør i Quantafuel Skive ApS Rasmus Hvid Kærsgaard håber, at det er gjort senest i 2021.

En moderne genbrugsplads

Affaldsselskabet Nomi4S åbner en ny og moderne genbrugsstation, der skal erstatte den eksisterende genbrugsplads på den anden side af vejen. Den nye bliver bygget efter moderne standarder, hvor der etableres lettere adgangsveje for tunge transporter, og hvor sikkerheden er øget der, hvor borgerne færdes.

Pladsen på og omkring genbrugspladsen bliver fleksibelt indrettet, så man kan skrue op og ned for antallet af containere til hver affaldsfraktion og også indfase indsamling af nye fraktioner, hvis der bliver krav om det.

Fra fjord til foder

Danish Maritime Protein satte sidste år spaden i jorden til et anlæg, der skal udvinde protein fra søstjerner. Byggeriet i Green Lab Skive bliver verdens første af sin slags.

Søstjernerne høstes i Limfjorden og tørres i store ovne, hvorefter proteinet udvindes og tilsættes økologisk dyrefoder. Tørringsprocessen skal udnytte de andre firmaers overskudsvarme og selv bidrage den anden vej også. Fabrikken havde officiel indvielse i slutningen af marts.

Fra gylle til gas

Energiselskaberne Greenlab Skive Biogas og E.On står bag et biogasanlæg, der modtager husdyrgødning fra omkring 70 landmand og omdanner det til gas. Restproduktet får landmændene tilbage i en form, som spredes på marken og gør det nemmere for planterne at optage.

Der er blevet investeret omkring 225 million kroner i anlægget, og det kan behandle op til 500.000 ton husdyrgødning og restprodukter såsom halm, kartoffelpulp, mad- og industriaffald.

Der blev taget første spadestik til anlægget i januar 2019, og det forventes at gå i drift omkring nytår.

I videoen kan du høre lidt om, hvad de forskellige aktører havde af forventninger til parken, da den blev indviet i november 2017.

Videoen er produceret af AV Picture for Skive Kommune

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096