23948sdkhjf

Aalborg har snøren ude efter nationalt testcenter

Regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi har anbefalet, at der etableres to nationale testcentre, hvor virksomheder og forsyningsselskaber kan teste nye grønne løsninger i stor skala.

Det ene af dem ser miljø- og energi-rådmand Lasse P. N. Olesen gerne ender i Aalborg, skriver Nordjyske. 

Han peger på Nordjyllandsværket som det oplagte sted. 

- Vi har pladsen, og vi får bedre og bedre plads i takt med, at kullene kommer væk, og de store blokke bliver revet ned. Vi kan både skabe plads til grønne opstartsvirksomheder, og vi kan lave det her laboratorium, hvor man kan afprøve morgendagens teknologier, siger Lasse P. N. Olsen (EL).

Hvorfor Aalborg?
Den 22. marts 2019 var energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt på besøg i Aalborg. Her blev han præsenteret for en række argumenter for, hvorfor det lige netop skal være Aalborg, der skal huse ét af Danmarks grønne testcentre.

For det første er Aalborg Kommune allerede i gang med at forberede arealet, hvor Nordjyllandsværket ligger til fremtiden.

- Arealet er ved at blive konverteret fra en grund for kulkraftværk til et fremtidens areal for bæredygtig og moderne multiforsyning. Skorstene fra de gamle kraftværksblokke er ved at blive revet ned og vil i løbet af kort tid give plads til nye fjernvarmeteknologier som geotermi og varmepumper. Det vil ske i kombination med matrikler, som vil blive stillet til rådighed for private samarbejder om demonstrationsanlæg og startups inden for forsyningsdisciplinerne fjernvarme, vand, spildevand, elproduktion og biogas, skriver CEO i Aalborg Forsyning, Søren Gais Kjeldsen i det materiale, der er blevet brugt til at overbevise ministeren.

Søren Gais Kjldsen oplyser i samme materiale, at der allerede er to store virksomheder, der har meldt sig på banen.

- Vi har allerede håndslagsaftaler med Siemens Gamesa og CSP Aalborg om, at de gerne vil lægge beslag på en matrikel hver. Vi tilbyder at stille en grund, en kold og en varm hane til rådighed for samarbejdet om nye fjernvarmeteknologier - eller en stikkontakt i tilfældet, der produceres strøm. Ligeledes er vi åbne for andre typer af partnerskaber, skriver han.

En del ubekendte
Selvom både rådmand og forsynings-direktør er klar til et testcenter, så er der dog stadig lang vej igen og en del ubekendte, som for eksempel hvor mange penge, der følger med testcenteret, skriver Nordjyske.

En anden ting, der kan få stor betydning for placeringen af testcenteret, er det kommende folketingsvalg.

- Samtidig må vi sige, at det også er valgår, og når statslige institutioner så skal placeres, er det ikke altid de mest gennemskuelige hensyn, der råder. Men jeg synes virkelig, at vores bud er stærkt, og jeg synes, at vi virkelig skal satse på, at det lykkes, siger Lasse P.N.Olesen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11