23948sdkhjf

Stort batteri kobles på elnettet på Samsø

Virksomheden Lithium Balance kan i dag indvie sit første store batteri på havnen i Ballen på Samsø.

Batterier og solceller i Ballen

Der er installeret nye solceller på toiletbygningen, pakhuset og havnekontoret.

Cellerne leverer strøm til batteriet.

Batteriet gemmer på solenergien, indtil havnen og sejlerne har brug for den.

Sejlerne får nye stik (340 i alt), som hver indeholder en måler og en afbryder.

Anlægget er for lille til at dække hele forbruget. Derfor kan batteriet også tage strøm fra elnettet. Dog kun når det er nødvendigt, og da helst på tidspunkter hvor strømmen er billig.

Fakta 
Batteriets kapacitet: 240 kWh
Batteri-omformerens effekt: 50 kW
Solcellernes effekt: 60 kWp
Solcellernes årlige produktion: 56.000 kWh
Havnens årlige forbrug: 100.000 kWh

Kilde: SMILE Samsoe

Her skal det aflaste elnettet, når lystsejlere i hundredevis over de næste måneder strømmer til havnen, og der både skal laves mad og vaskes tøj.

Det skriver Berlingske Business.

Det store batteri fra Lithium Balance gør det muligt at lagre sol- og vindenergi fra dagtimerne til anvendelse om aftenen og natten. Batteriet er også udstyret med et avanceret batteristyringssystem. Det kan aflæse forbrugsmønstre ved hjælp af machine learning og tage vejrudsigten med i betragtningerne.

Oprindeligt ville Lithium Balance udvikle batterier til transportsektoren. Det gør man også stadig i, men for fem år siden kastede virksomheden sig altså over kæmpebatterier til energilagring.

- Vi har siden 2009 solgt styresystemer til batterier i blandt andet gaffeltrucks, rengøringsmaskiner og senere også elbiler og ellastbiler. For fire-fem år siden begyndte interessen for energilagring for alvor, men batterierne var meget dyre. Vi spurgte derfor os selv, om vi kunne lave et batterilager, der var rentabelt til danske forhold, fortæller CEO og medstifter af Lithium Balance Lars Barkler.

Bliver batteriprojektet i Ballen et hit vil Samsø Kommune gerne udbrede konceptet til havnene i Langør, Mårup og Sælvig – og til Samsø-færgen.

Lars Barkler vurderer, at der i fremtiden vil være et solidt hjemmemarked for batterierne, men oplever samtig stor interesse for europæiske energiselskaber.

Batteri-projektet er en del af forskningsprojektet The Smart Islands Energy System (Smile), hvor også to andre øer i EU, nemlig Madeira i Portugal og Orkney-øerne i Skotland, over de næste to år skal teste batterilagring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109