Asnæsværket indleder slutspurten: Går i prøvedrift til sommer
I disse uger arbejder 450 mennesker på at bygge det ny, moderne flisfyrede kraftværk på Asnæsværket i Kalundborg.
Læs mere Du kan læse mere om projektet på Energy Supplys søsterportal Licitationen - Byggeriets Dagblad. Bemærk at den udvidede udgave af artiklen kræver abonnement |
- Alene her i turbinebygningen er der 200 mand i gang, fortæller Henrik Boye Jørgensen, projektleder for det ny kraftværk til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Den ny kedel, som er leveret fra finske Valmet Technology, kan fyre med træflis, men den kan også tage træ i andre former.
- Vi har valgt en kedeltype, som er meget robust. Den kan tage flis, flislignende træprodukter, parkaffald og rødder. På den måde får vi større fleksibilitet i brug af materialer, siger Henrik Boye Jørgensen
Prøvedrift til sommer
Den ny kraftværksenhed er allerede kommet langt. Bygninger og transportanlæg til flis står færdige.
- Alle de store komponenter er installeret. Der mangler at få sat alle de mange tusinde rør sammen, og få alle ledninger ført frem, siger Henrik Boye Jørgensen.
Anlægget skal stå færdig til 1. juli og kan så gå i prøvedrift.
31. december bliver anlægget efter planen endeligt overdraget til Ørsted, og den gamle kulfyrede Blok 2 bliver slukket.
Koster over en milliard kroner
Den ny flisfyrede Blok 6 på Asnæsværket skal først og fremmest levere procesdamp til Novo Nordisks og Novozymes’ fabrikker i Kalundborg samt fjernvarme til Kalundborg by. Det er dens vigtigste opgave, og der er lavet 20-årige leveringsaftaler med Novo Nordisk og Novozymes.
Blokken kan levere 65 MW fjernvarme og 66 MW damp. Modsat tidligere er elproduktionen sekundær. Blokken vil maksimalt kunne producere 25 MW strøm.
– Vores mål med enheden er, at vi skal være meget fleksible med hensyn til, om vi producerer mest el, varme eller damp, siger projektleder Henrik Boye Jørgensen.
Det vil blandt andet være muligt kun at producere varme og damp uden at producere elektricitet, når elprisen eksempelvis er lav.
Når kraftværksblokken og de tilhørende forsyningsanlæg er færdige vil den have kostet 1,2 mia. kr.