Ørsted sælger gammelt kraftværk og kul-havn
Ørsted sælger Stigsnæsværket og Stigsnæs Transithavn ved Skælskør. Salget omfatter også Stigsnæs kulterminal.
Køber er Stigsnæs Industripark A/S.
- Vi er glade for, at vi med Stigsnæs Industripark A/S har fundet en ny, god ejer af Stigsnæsværket og Stigsnæs Transithavn. Kraftværket har været lukket siden 2012, så i dag bruger vi primært området som kultransithavn. Men da vi har besluttet, at vi fra 2023 ikke længere vil fyre med kul i Ørsted, giver det god mening, at vi frigør arealerne og giver mulighed for ny udvikling i området, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Ørsted.
Konsortiet Stigsnæs Industripark A/S, der køber Stigsnæsværket og Stigsnæs Transithavn, er stiftet af fire selskaber, der har stor erfaring inden for nedbrydning, forædling af restprodukter, samt fra transport- og entreprenørbranchen.
Stigsnæs Industripark A/S overtager oprydningsforpligtelsen og planlægger at nedbryde de eksisterende kraftværksbygninger med henblik på at udvikle området.
Nedbrydning & udvikling
Rimeco Aktieselskab, der er et af selskaberne i konsortiet, har tidligere købt Enstedværket ved Aabenraa af Ørsted og er netop i gang med at nedbryde værket og udvikle området. Nu har man altså kastet sig over endnu et aldrende og lukket værk.
- Vi har kigget på Stigsnæsværket i nogle år. Dels ligger der er en interessant nedbrydnings- og genbrugsopgave i værket, dels er Stigsnæs Transithavn en af de dybeste i Europa, og der er et stort potentiale i at udvikle og drifte denne havn. De partnere, der indgår i konsortiet, besidder en unik kompetence indenfor de områder, som skal indsættes på stedet. Så vi glæder os meget til opgaven, siger Rimecos direktør, Klaus Peter Riggelsen.
En anden af virksomhederne i konsortiet, Kloster A/S, der har mange års erfaring med transport- og stevedoreopgaver, har længe haft Stigsnæs Transithavn i kikkerten.
- Hvis man har ambitioner om havnedrift i Danmark, så står Stigsnæs Transithavn meget højt på ønskesedlen. Havnen har en unik beliggenhed på søkortet, og havnens dybde og store bagland gør, at der er store muligheder for udvikling og for at trække kunder til fra både ind- og udland. Vi glæder os til at påtage os opgaven, og vi glæder os over at være med i et konsortium med en række store, gamle danske virksomheder, som hver især besidder en unik viden på deres område, siger Mads Kloster, direktør hos Kloster A/S.
Nedbrydningsvirksomheden P. Olesen og Sønner A/S og HM Entreprenør A/S udgør den sidste del af kvartetten Stigsnæs Industripark.
Aftalen mellem Ørsted og Stigsnæs Industripark A/S er betinget af myndighedernes godkendelse, og handlen forventes endelig gennemført ved udgangen af 2019.