23948sdkhjf

Energi-industrien har talt: Stiesdals energilagring bliver årets innovationsprojekt

En effektiv energilagring er et afgørende element i fremtidens grønne energiforsyning.

Om Gridscale

Projektet SST Energilagring (”GridScale”) er et samarbejde mellem Stiesdal Storage Technologies, Frecon, Blue Power Partners, Welcon, DTU og AAU.

Projektet er faciliteret som en CRIF gennem Energy Innovation Cluster.

GridScale løber frem til udgangen af marts 2020.

Det er lagringen, der gør det muligt at gemme energi fra vindmøller og solceller til dage, hvor det er småt med vind og solskin, og derfor er en løsningen af lagringsproblematikken en vigtig nøgle til en 100 procent klimavenlig energiforsyning.

På Energy Innovation Clusters årsmøde i Aarhus udpegede energi-industriens aktører  Stiesdal Storage Technologies og GridScale som årets innovationsprojekt.

- Vi er meget glade for at vinde årets innovationsprojekt – og for opbakningen fra industrien. Løser vi udfordringen med lagring af vedvarende energi, så løser vi en meget stor del af klimaudfordringen, siger Henrik Stiesdal, tidligere teknologichef i Siemens Wind Power og ophavsmand til GridScale-projektet i en pressemeddelelse.

Sænker prisen på grøn strøm
Der er god grund til, at energilagring nyder industriens bevågenhed.

Energilagringen løser nemlig flere udfordringer med et hug. Den gør ikke alene vinden tilgængelig, når vi har brug for den – energilagringen gør det også billigere at installere nye projekter, fordi man kan nedskalere kravene til transmission.

- Når vindmøllerne i en havmøllepark leverer 100 megawatt, så kræver det en 100 megawatt transmissionslinje at få strømmen i land, siger Henrik Stiesdal og uddyber: 

- Kan man i stedet lagre noget af strømmen og sende den ind på et tidspunkt, hvor det ikke blæser, så kan man eksempelvis nøjes med en 50 megawatt transmission. Det sænker prisen, siger han.

På samme måde vil energilagring gøre en solcellepark billigere at installere. Man kan bruge natten uden sol til at sende lagret solenergi og derved udnytte transmissionsnettet bedre.

Sidste store hurdle
Det er medlemmerne af Energy Innovation Cluster, som har stemt GridScale ind som årets innovationsprojekt blandt de 15 CRIF-projekter, innovationsnetværket har i sin portefølje.

- En fortsat og udbygget integrationen af vind og andre vedvarende energiformer i energisystemet er essentielt for at sikre den grønne omstilling, siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster og fortsætter:

- Lagring vil løse udfordringen med tilgængelighed, som er den sidste store hurdle i en 100 procent klimavenlig energiforsyning. Lagring åbner op for endnu mere grøn energi, og derfor er der stor interesse om projektet, siger hun.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094