Energiteknologi – en styrkeposition i vækst
Debatindlægget er forfattet af Henrik Bjerregaard, afdelingschef, Clean, og Christian Boysen, projektchef, Clean. |
Danmark har en erhvervsmæssig styrkeposition inden for energiteknologi. Det er en styrkeposition af international kaliber med høj eksport og beskæftigelse og med stor innovationsrate.
Mere end 3.200 danske virksomheder arbejder inden for energiteknologi. Det er virksomheder, der arbejder med teknologier, produkter og services, der enten producerer, transporterer, konverterer, lagrer eller forbruger energi på effektive måder og er kompatible til fremtidens smarte, integrerede energisystemer – i Danmark og i energisystemer på de store eksportmarkeder.
I en analyse kortlægger Clean, IRIS Group og Innovationsnetværket Smart Energy den danske energiteknologiklynge på baggrund af datarensning af mere end 40 NACE-koder og særkørsler fra Danmarks Statistik. Udgangspunktet er værdikæden for energi dvs.; energiproduktion, energieffektive teknologier, energiinfrastruktur, energilagring og rådgivning.
Energivirksomhederne udgør samlet blot ca. 1 pct. af alle danske virksomheder, men står for 15 pct. af den private omsætning og hele 17,5 pct. af den samlende danske vareeksport. Ifølge analysen er energieffektive teknologier den største del af klyngen målt i beskæftigelse, omsætning og vareeksport. Lillebroren er energilagring, der med mindre end 100 virksomheder inden for dette felt, står for den mindste del.
Hvis vi lægger en betragtning om fremtidens intelligente, integrerede energisystemer henover det billede, er der god grund til at tro, at virksomheder inden for lagringsteknologierne vil vokse - og at flere virksomheder vil komme til Der er med andre ord god grund til at tro, at den mindste lillebror har potentiale til at vokse sig stor og stærk som et vigtigt spirende erhvervsområde med stort internationalt afsætningspotentiale.
Dansk energiforskning er blandt den internationale elite. Kvaliteten af dansk energiforskning er høj, og publikationer fra danske videninstitutioner citeres 81 pct. mere end verdensgennemsnittet for lignende publikationer. Sættes forskningen i forhold til landets størrelse, har Danmark den andenstørste energiforskning i verden.
Kigger vi i krystalkuglen, ser vi netop, at både de globale trends og de internationale og nationale politiske målsætninger trækker i en retning, som har gode matches til den danske energistyrkeposition. Matchet er særligt godt, når vi kigger på de politiske strategier og technology foresigths for de fem største eksportmarkeder for dansk energiteknologi; Tyskland, Storbritannien, USA, Sverige og Kina. Det giver danske virksomheder gode forudsætninger for at kapitalisere på den øgede internationale efterspørgsel på grøn og effektiv energiteknologi de kommende år.
Ud fra en betragtning om at vækst, beskæftigelse, eksport og forskning er væsentlige komponenter i en definition af en styrkeposition, har Danmark en erhvervs- og forskningsmæssig styrkeposition inden for energiteknologi. Energiteknologi er en hjørnesten i den politiske vedtagne omstilling af energisektoren i Danmark, men styrkepositionen kan kun vokse sig endnu større hvis de gode, danske løsningerne bringes i spil i den store verden.
Analysens resultater er et produkt af den valgte metode, og vi ser frem til at gå i dialog med branchens aktører om resultater, metode og data - og ikke mindst til at blive udfordret.
Hvordan kan Danmark udnytte denne energistyrkeposition og hvilke nødvendige greb og valg af strategiske indsatsområder skal der til for at understøtte erhvervs- og innovationspotentialerne i den danske energiteknologiklynge?
Fakta En ny analyse foretaget af Clean, IRIS Group og Innovationsnetværket Smart Energy kortlægger for første gang Danmarks energisektor på virksomhedsniveau. Energiproduktion omfatter virksomheder, der udvikler og leverer energi i form af strøm, varme og gas. Denne del af klyngen omfatter også en lang række underleverandører af komponenter, produkter og systemløsninger. Energiinfrastruktur omfatter alle el-og varmeforsyningsselskaber, gasleverandører samt virksomheder inden for handel og transmission med el-nettet. Hertil kommer virksomheder, der udvikler og producerer konverteringsteknologier som store industrielle varmepumper og varmevekslere, samt virksomheder, der producerer rør og kabler til forsyningssektoren. Energilagring omfatter virksomheder, der udvikler og producerer produkter inden for lagring i alle energiformer. Energieffektive teknologier omfatter virksomheder, der udvikler og producerer teknologier, produkter og løsninger til energiforbrugende apparater og systemer. Rådgivning omfatter en række virksomheder, der rådgiver bredt om energi og energiteknologi –ofte på tværs af energiområder. Derudover omfatter området branche-og klyngeorganisationer, der hjælper virksomheder inden for energiområdet generelt. |
Artiklen er en del af temaet Debat.