23948sdkhjf

Ready: Mere end solceller og energirenovering

Projektet Ready er allerede godt i vej i Aarhus - og der er både grøn mobilitet, smart fjernvarme og brugte batterier på programmet. 

I øjeblikket installeres der solceller og batterilager i Trige Parken.

AffaldVarme og smart-data
AffaldVarme Aarhus (AVA) arbejder sig i forbindelse med Ready med at udnytte smart data fra varmemålerne hos brugerne til at optimere fjernvarmesystemet. 

De smarte data er en ny måde at få informationer på og som kan omsættes til forbedrede forretningskoncepter for at sikre, at fjernvarmeforsyningen er så omkostningseffektiv som mulig. En af tendenserne på fjernvarmeområdet er for eksempel forsøg med at ændre tarifstrukturen, så kunderne betaler for effekt i stedet for kilowatt-timer.

Temperaturen skal ned i fjernvarmesystemet
 AVA tester også lavtemperaturfjernvarme, hvor ambitionen er, at temperaturerne gradvist sænkes fra cirka 72-83 grader til ned omkring 60 i sommerhalvåret og 70 om vinteren. I boligblokkene i Ringgården sættes temperaturerne endnu længere ned og det testes, om man kan nøjes med 50 grader Celsius i fremløb.

Forsøgene i Ready skal gøre AVA klogere, så der kan udvikles løsninger for disse boliger. AVA undersøger også i samarbejde med Danfoss, hvad der sker i selve fjernvarmerørene, når temperaturerne nedreguleres.

Samspil mellem bygninger og centrale energiforsyninger
Kernen i projektet er de fremtidige energisystemer, og hvordan samspillet mellem central og decentral energiforsyning kan optimeres.

Dansk Fjernvarme arbejder blandt andet med de fjernvarmeaflæsningsunits, som skal placeres enten i lejlighederne eller på bygningsniveau i boligforeningen Ringgårdens boligblokke.

Koldt vand skal opvarme boliger i Aarhus
Der udviklinges også et nyt fjernvarmesystem, der udnytter energien i koldt havvand og ved hjælp af store eldrevne varmepumper sender grøn varme ind i aarhusianernes stuer. Udover at forsyne Aarhus Ø med varme vil erfaringerne kunne bidrage til en bedre forståelse af mulighederne for at bruge varmepumper i fjernvarmeforsyningen i fremtiden og dermed reducere energiforsyningens CO2-aftryk.

Selve ideen om varmepumper er ikke ny. Det nye er, at varmepumpen trækker varme ud af havvand også under frysepunktet, hvorved en del af varmen bundet i faseskiftet fra vand til is kan udnyttes. AVA udvikler lavtemperaturfjernvarme og de nye varmepumpeløsninger i tæt samarbejde med Cowi.

Grøn mobilitet er vejen frem for aarhusianske pendlere
E.On samarbejder i projektet med Aarhus Kommune om at sætte større fokus på elbiler og øge tilgængeligheden til ladestandere, så elbiler bliver et grønt, praktisk og attraktivt transportmiddel for aarhusianerne.

For at gøre det nemmere at være elbilsejere, har E.On sat nye ladestandere op og opgraderet de gamle, så der nu er cirka 100 i Aarhus by. E.On har også ambitioner om at introducere elbilsløsninger til de boligområder, som indgår i Ready for at gøre elbiler til et attraktivt transportmiddel for beboere i almennyttig bebyggelse.

Endelig samarbejder E.On med Aarhus Kommune om at sætte ladestandere op ved en af 'park and ride' parkeringspladserne ved letbanestationerne, så elbilisterne let kan stille bilen og hoppe over i letbanen, og dermed reducere trængslen i byen. 

Spildevand og brugte batterier får nyt liv
Genbrug og upcycling er et af de store, grønne potentialer, hvor Ready har flere løsninger i spil – blandt andet når det gælder spildevand. I stedet for bare at lade spildevandet forsvinde i afløbet, kan det gøres til en ressource, hvor varmen fra spildevandet genbruges til brugsvandsopvarmning.

Lithium Balance arbejder med ressourceoptimering ved at finde nye måder, som batterier fra elkøretøjer kan genbruges. Typisk bliver batterier i elbiler udskiftet efter cirka fem år, da de bliver mindre effektive i kraft af, at kapaciteten falder til cirka 80 procent. Disse batterier får nu nyt liv og testes i forbindelse med det solcelleanlæg, som monteres på boligforeningen Ringgårdens boligblokke i Aarhus Kommune.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141