23948sdkhjf

Sønderborg: Vi skynder os langsomt

Sønderborg Varme har siden foråret 2013 haft geotermi. 

Eller det vil sige, at anlægget har produceret, men langt fra så meget varme, som ventet.

- Vi har jo vores udfordringer. Anlægget har aldrig kørt mere end halvdelen af de 12 MW, som anlægget er udlagt til, og vi har aldrig kørt kontinuerligt med mere end 3-4 MW, siger Erik Wolff, direktør hos Sønderborg Varme.

Det er ikke produktionsboringen eller manglen på varmt vand, der er problemet i Sønderborg.

- Man har altid hørt at risikoen ved geotermi er forbundet med at finde varmt vand. Men når man først havde fundet det, så kunne man lave store mængder energi. Ingen har tænkt, at det kunne blive et problem at få vandet tilbage i undergrunden igen, siger Erik Wolff.

Sønderborg Varme kæmper nemlig med for højt modtryk i injektionsbrønden og dermed evnen til at sende det afkølede vand tilbage til undergrunden igen. Derfor ligger anlægget i øjeblikket stille.

- Vi prøver at forstå problemet, indtil vi har overblik over det, kan vi ikke løse det eller producere på anlægget, siger Erik Wolff og påpeger, at det ikke er så nemt, som det lyder.

Løsningen kræver nemlig en beslutning, der kommer til at koste rigtig mange penge. Derfor skynder Sønderborg Varme sig også langsomt.

- Vi har talt med virksomheder, der siger at de kan løse problemet, men de vil ikke stille nogen garanti. Vi kigger gang på gang ind i en stor udgift og kan ikke få nogen garanti for at det virker. Vi bliver nødt til at kigge løsningerne efter i sømmene og tilgå dem med naturlig skepsis, især når der ikke kan stilles nogen garanti, siger Erik Wolff.

Selvom anlægget langt fra har præsteret til topkarakter; at det i øjeblikket ligger stille og at det ikke ser ud til at blive billigt at få det til at køre igen, så holder Erik Wolff fast i geotermien.

- Vi har ingen planer om droppe efterforsknings- og indvindingstilladelsen og tror stadig på, der kan findes en løsning. Men vi er samtidig ydmyge overfor, at det skal kunne betale sig for varmeforbrugerne i Sønderborg, siger han.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11