23948sdkhjf

Aalborg: Vi laver Thisted gange ti - men starter stille op.

Nordjyllandsværket, der leverer varme til tusindvis af aalborgensere, lever på lånt tid.

I senest 2028 skal det på pension og som en erstatning for varmen fra værket har Aalborg Kommune, der ejer Nordjyllandsværket, valgt at satse på et energimiks, der består af en stor del geotermi - rent faktisk 100 MW.

Nogen vil nok mene det er dumstrigt at satse på en teknologi, som et par steder i landet volder problemer - eller som helt ender med at slå fejl.

Det er da heller ikke gået hen over hovedet på vicedirektør for Aalborg Forsyning Jesper Høstgaard-Jensen, som er med helt inde i maskinrummet - der hvor projektet udvikles, og kontrakterne skrues sammen.

- Vi har jo for længe siden besluttet, at vi vil geotermi i Aalborg. Det har vi brugt meget tid på at analysere på. Samtidig har vi brugt rigtig lang tid på at tale med dem, der har forstand på geotermi, siger Jesper Høstgaard-Jensen om de tiltag, som har bragt Aalborg hen til beslutningen om, at fremtidens varme-setup skal være baseret delvist på geotermi.

Ikke nødvendigvis A.P. Møller
Det er A.P. Møller Holding Invest, der er rendt med tilladelsen til at efterforske og bore efter det varme vand i den nordjyske undergrund. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er A.P. Møller, som Aalborg kommer til at indgå den endelige aftale med.

- A.P. Møller kan finde geotermien, bygge anlægget og så køber vi det færdige anlæg. De har fået koncessionen fra staten til at efterforske efter varmt vand. Vi ser frem til udbudsprocessen og håber da, at de kommer med et bud. Men tingene skal gå hånd i hånd, så det er dem med det bedste projekt, der kommer til at bruge koncessionen, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

I alt skal der bores efter varmt vand ti steder i og omkring Aalborg.

Aalborg Forsyning er i øjeblikket ved at udarbejde udbudsmaterialet, som skal sendes ud efter sommerferien.

- Vi regner med at finde vores kontraktpartner i det nye år, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Kigger mod vest
Selvom A.P. Møller er med om bord og Aalborg Forsyning rent størrelsesmæssigt ligger i en lidt anden liga end Thisted Varmeforsyning i det nordvestlige hjørne af Jylland, så er det alligevel her Aalborg Forsyning kigger hen for at hente inspiration og gode råd. 

I Thisted har man uden problemer haft geotermi siden 1984 - and counting. Her fra lyder rådene turnkey, kompetencerne og start småt.

- Vi skal lave Thisted gange ti, så vi er meget opmærksomme på, hvad der er lykkedes i Thisted, siger Jesper Høstgaard-Jensen og tilføjer:

- Vi skal sikre os, at vi indgår en turn-key-kontrakt, som de har gjort i Thisted med deres seneste injektionsboring. Derudover skal vi holde fokus på efterforskningen, etableringsfasen og overdragelsen, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

I Thisted anbefaler de også, at man husker selv at opdyrke kompetencerne og ikke blot købe sig til dem.

- Vi regner med, at vi selv har et par medarbejdere med de rette kompetencer, og så skal vi nok have ansat et par stykker mere, siger Jesper Høstgaard.

Med livrem og seler
Der kan være store risici forbundet med at bore efter varmt vand i undergrunden. Det kan ende med at slå fejl som det gjorde i Kvols, hvor forbrugerne er endt med en millionregning og varmeselskaberne med at være i bad-standing og i øvrigt uden varmt vand.

Det vil man gerne undgå i Aalborg.

- Den mest optimale løsning for varmeforbrugerne i Aalborg vil være en såkaldt turnkey-løsning med udvidede forpligtelser, hvor leverandøren leverer et færdigt og kørende anlæg, som Aalborg Forsyning så køber og overtager driften af, forklarer Jesper Høstgaard-Jensen.

Det betyder, at skulle det vise sig, at der ikke er noget varmt vand at komme efter eller at boringerne på anden vis skulle slå fejl, så er det leverandøren, der står med regningen, og ikke Aalborg Forsyning og forbrugerne.

Det er ikke bare i forbindelse med kontraktspecifikationerne at Aalborg går med livrem og seler. 

For selvom der skal laves en Thisted gange ti, så er Jesper Høstgaard-Jensen også helt med på, at man ikke skal starte ud med at bore alle ti steder på én gang.

- Vi starter forsigtigt op med en eller to steder til at starte med, siger han.

Aalborg Energikoncern forventer at den første varme vand vil være tilgængelig i 2022. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.132