23948sdkhjf

Hybridløsninger og kraftvarmeværkerne skal i spil

At gispe efter vejret.

Det er et koncept, de kender ganske godt til i Sørup ved Støvring i Nordjylland.

Her har varmepumpeproducenten DVI Energi til huse og her har man været gennem mange, magre år, før man har kunnet tage hul på de fede.

Virksomheden har indtil for et år siden været en del af energikoncernen Eniig, hvor den aldrig rigtig kom til sin ret. Den blev som det uønskede stedbarn; en kastebold i de mange fusioner og omrokeringer – en umulius, som det var svært at finde plads til i den store el-koncern.

Men som nu, under nye vinger, har fundet ståsted – og i den grad er ved at gøre sig klar til de danske kraftvarmeværker, virksomheder og verden.

Nye vinger
Det er hovedaktionær Kragbæk-Thon Holding ApS ejet af Gitte Kragbæk og Ken Thon samt medinvestor JN-PKN Holding ApS ejet af Juttine Nielsen, der udgør de nye vinger.

De overtog i maj i sidste år en virksomhed, der var kørt helt i bund – på flere måder.

Økonomien skrantede, medarbejderne havde svært ved at finde motivationen, og man gabte over alt for mange produkter og opgaver. 

Jeg startede med en masseafskedigelse, hvor vi sagde farvel til en trediedel af de ansatte. Det var hårdt og en risiko, vi måtte løbe, og derfor håbe på gik, siger Ken Thon, der har siddet i direktørstolen i et års tid nu.

Inden da var han bestyrelsesformand for biksen og var med til at ansætte Mikkel Kastrup i december 2016. Han skulle rette op på den allerede dengang synkende skude.

- Mikkel fik sat bund i. Meget af det, han har lavet, er det vi bygger videre på i dag. Han gør aldrig noget halvt. Han overtog et nedslidt forretning og fik det løftet til at være en rigtig forretning, siger Ken Thon, der nu selv har indtaget pladsen i førersædet.

Og det har haft betydning – ikke kun for forretningen, men også for medarbejderne og deres forståelse af virksomheden.

- Tidligere har de oplevet flere forskellige direktører, som kom forbi til eksempelvis bestyrelsesmøder. Jeg er her i dagligdagen. Det betyder også noget, at jeg har hånden på kogepladen. Jeg har mere på spil end de ansatte. Og det ved de godt, siger Ken Thon.

Landbrug og private
Det var ikke kun en del ansatte, som Ken Thon har sagt farvel til. Han har også rent produktmæssigt skåret ind til benet.

- Vi skar 60 pct. af produkterne væk for halvandet år siden og lod de bedste produkter blive, siger Ken Thon.

Det betød at salget til landbruget helt blev sløjfet fra porteføljen.

- Landbruget er historisk svært at tjene penge på. Det kræver mere specialiserede kompetencer og mere kontrol over forretningen, hvis vi igen en dag skal kaste os over landbruget, fortæller Ken Thon og undlader dermed at smække den dør helt i.

Efter landbrug og mælke- og gyllekøling kom turen til de private. Eller rettere salget af varmepumper til private.

- Det er nok det væsentligste skridt vi tog sidste år. Vi har altid levet af privatsalg, men det er svært at servicere hele landet fra Sørup og vi kan ikke basere en forretning på nogen, der ikke køber varmepumper i sommerhalvåret, forklarer Ken Thon og fortsætter:

- Nu sælger vi via installatører, hvilket også betyder, at vi ikke skal stå for montagen som er en teknisk svær opgave – også at prissætte.

Samarbejdet med forhandlerne og installatørerne har gjort, at der langes langt flere varmepumper over disken end tidligere.

- Vi sælger flere varmepumper, men tjener mindre, da en del går til forhandlerne, men lige nu er det godt. Vi skal have noget om omsætning på. Vi skal have kørt mere gennem forretningen, siger Ken Thon, der på bare et år er lykkedes med at løfte den økonomiske del af virksomheden gevaldigt.

Driftsresultatet i 2018 blev forbedret med hele kr. 11,5 mio. fra et underskud i 2017 på kr. 13,4 mio. til et væsentligt mindre underskud i 2018 på kr. 1,8 mio. før skat.

Klar til fjernvarmen
Efter at have fjernet de knap så rentable projekter har Ken Thon og DVI Energi indledt en ’søge-lære-proces’, hvor man afprøver forskellige koncepter for at se, hvad selskabet og medarbejderne kan bære – og om det overhovedet har gang på jord.

En del af de koncepter som søge-læreprocessen har budt på er varmepumper til landets kraftvarme- og varmeværker.

For selvom Ken Thon er ganske klar over, at hans varmepumper ikke kommer ind og stå i kedelhallen ved et varmeværk, så ser han en stor fordel ved at anvende varmepumpen udenfor.

- Vores varmepumper kan anvendes på to måder. Vi kan lave varmepumpecentraler ved for eksempel udstykninger, hvor det endnu ikke kan betale sig for fjernvarmeselskaberne at lægge ledninger. Og så kan varmepumpen fungere som en form for boosterstation, fortæller han.

Førstnævnte skal fungere som supplement til den gængse fjernvarmebaserede forsyning, mens varmepumpen som boosterstation skal medvirke til, at det varme vand holder temperaturen – også helt ude for enden af ledningen langt fra varmeværket.

Fra olie og gas til hybridløsning
Et andet forretningsområde, som Ken Thon har fokus på, er industri eller erhverv, hvor der anvendes olie- eller gasfyr. Eller rent faktisk alle steder, hvor der anvendes olie- og gasfyr

Han er dog godt klar over, at det kan blive svært, da en del industri og erhverv i dagens Danmark ligger i et fjernvarme-forsynet område.

Men heldigvis er også muligheder uden for den kollektive varmeforsyning. Det har DVI Energi allerede opdaget.

- Vi har for eksempel leveret til feriecenteret ved Bønnerup Strand. Her dækker varmepumpen 90 pct. af varmebehovet og gasfyret de sidste 10 pct. Den slags hybridløsninger kan jeg sagtens se mange flere af i fremtiden, siger Ken Thon.

En stor tallerken
Hybridløsninger, varmepumpecentraler, omsætning og overskud, medarbejdernes trivsel.

Ken Thon har mange ting på sin tallerken, men det afholder ham ikke fra at fylde lidt mere oven på.

- Vi er kommet med i et projekt i Sønderjylland ved Egernsund Teglværk. Her bygges et hus af helt nye byggematerialer og her skal vi teste vores varmepumpe. På den måde har vi reelle målinger at arbejde videre med bagefter, siger han.

Det er ikke kun konkrete forbedringer af varmepumpens effektivitet, som Ken Thon er ude efter. Der er en helt særlig konkret ting på hjemmemarkedet, som Ken Thon gerne vil tage livtag med.

Konkurrencen på markedet for varmepumper er hård. Men det er ikke der skoen trykker.

- Det er en garagebranche. Det er en garagebranche. Der er alle mulige aktører, der sælger varmepumper, uden at have de rette kompetencer til at rådgive kunden til det rette produkt. Kunderne lader være med at købe, fordi de ikke kan gennemskue markedet og produkterne, siger han og tilføjer: 

- Det skal blive mere transparent. Der skal en en anden modenhed ind i branchen. Vi skal have lavet fælles standarder nu, siger han. 

Ken Thon og DVI Energi har altså taget fat på de fede år. Nu skal der handles - og mon ikke der er fyldt endnu mere på tallerkenen inden året er omme.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094